Jeroen Bosch 500

Jeroen Bosch 500

895
DELEN

Het zal je niet ontgaan zijn: 2016 is het Jeroen Bosch jaar. Met een indrukwekkende tentoonstelling in het Noordbrabants museum als voorlopig hoogtepunt. Liefhebbers die de afgelopen weken nog een bezoekje wilden brengen hadden echter botte pech. He-le-maal stijf uitverkocht. Jammerrrr!

Niks ‘wegens succes verlengd’. De schilderijen moesten vast terug naar hun eigenaren. Gelukkig zijn er meer manieren om de bizarre beesten en duivels van Jheronimus B. te beleven. We ontvingen twee stripboeken en een verpletterend standaardwerk over de kunstenaar. Twee opties en een verplicht nummer voor de liefhebber.

 

74732_eOptie 1: Suske en Wiske – de bibberende Bosch

9200000051539549 swWiske verliest haar Schanulleke. Ze is ontroostbaar en daarom moeten haar herinneringen worden gewist. De enige die dat kan doen is een Arabische alchimist. Hij bevindt zich in het ‘s-Hertogenbosch van 1485, waar ook ene Jheronimus Bosch op dat moment actief is…
Invalshoek: onze helden worden meegenomen naar een mysterieuze dimensie, waar demonische schepsels de dienst uitmaken, en een bepaalde schilder zijn inspiratie opdoet.
Oordeel: een Suske en Wiske zoals hij hoort te zijn. ****
48 pagina’s / €5,99 / paperback / 9789002239434

Optie 2: Griffo – Jheronimus Bosch

9200000053037628 griffoHet is 2016. Een jonge, briljante specialiste aan de Universiteit van Gent, is bezig met de restauratie van een werk van de befaamde meester. Naarmate het werk vordert gebeuren en vreemde dingen en wordt ze meegesleurd in het universum van Bosch, ergens tussen droom en werkelijkheid. Achterin het boek een dossier over Bosch door Dimitri Joannides.
Invalshoek: een fantasie over de jonge schilder. Hij zoekt een fixeermiddel dat sterk genoeg is om de monsters op zijn doeken te houden, omdat ze de neiging hebben te ontsnappen van het canvas.
Oordeel: vergezocht sprookje, maar het is weer eens wat anders. Prima tekenwerk, daarom ****.
56 pagina’s / €16,95 / hardcover / 9789491684616

Verplicht: Taschen – Jheronimus Bosch – Het complete werk

74732_b coverUitgever Taschen doet wat je van haar mag verwachten. Een piekfijn verzorgd standaardwerk uitbrengen over Jeroen Bosch. Prachtige, paginagrote prints, veel details en uitvouwbare spreads.

Invalshoek: onder leiding van kunsthistoricus en Boschkenner Stefan Fischer verkennen we allerlei fascinerende elementen die alle taferelen bevolken. Van hybride wezens tot aanvallen op het lichaam en een beeldend gebruik van spreekwoorden en gezegden. Het boek besteedt vooral veel aandacht aan Bosch’ allerberoemdste werk, het betoverende, angstaanjagende drieluik Tuin der Lusten.

74732_cOordeel: Waarschijnlijk werken bij Taschen enkel perfectionisten. Aangezien dit boek gewoon in het Nederlands is, is dit bijzonder uitgebreide en informatieve kunstboek goed te volgen. Zoals reeds verklapt een spectaculair standaardwerk over de nog altijd invloedrijke Jeroen Bosch, dat enkel geëerd kan worden met de volle vijf sterren. Een ongelooflijk imposant boek. Dit is het alternatief voor de tentoonstelling, punt uit.
300 pagina’s / €29,95 / hardcover / 9783836542487

hieronymus-bosch-complete-werk-small-edition-nl

RECENSIEOVERZICHT
ARTWORK
SCENARIO
DELEN
Vorig artikelExpeditie Robikson en Taxi Tata
Volgend artikelOutcast 1 + 2