Jeruzalem

Jeruzalem

535
DELEN

Guy Delisle won dit voorjaar in Angoulême de prijs voor het beste album met Jeruzalem. Hij weet als geen ander zijn reizen te beschrijven met de nuchtere, naïeve blik van een buitenstaander. Delisle verbleef samen met zijn vrouw (ze werkte voor Artsen zonder Grenzen) en kinderen een jaar in Jeruzalem maar vond er nooit een huis. Het was moeilijk voor hem om het vertrouwen te winnen en vrienden te maken onder de lokale bevolking. Het leek wel of iedereen speciaal voor hem een aardig gezicht opzette en dat niemand wilde praten over het eeuwenoude conflict. Toch bleef hij fundamentele vragen stellen. En soms, op de hoek van een steegje, bij de uitgang van de tempel of op een terrasje, kreeg hij antwoord. Delisle zette zijn ervaringen om in zijn bekende, humoristische stijl.

 

Chaos
Wat Delisle prachtig doet is de plaatselijke problematiek blootleggen. In dit geval de verwarring over de complexe relatie tussen de Joden en de Arabieren, Joden onderling, Arabieren onderling en de dubbele belangen van het westen.
Maar ook de details. Zoals het verdwalen in de wirwar van de oude stad, de telkens wisselende openingstijden van de Tempelberg, de hitte die soms ongenadig toeslaat, het drukke, chaotische stadsverkeer, tegenstelling Sabbat versus de rest van de week en de altijd aanwezige veiligheidsmaatregelen.

Smeuïg
Naar aandachtspuntjes moesten we zoeken. Vooruit, bij de beschrijving van de heilige plaatsen van de moslims en christenen is hij niet verder gekomen dan de smeuïge informatie uit de reisgidsen. Daar valt nog wel wat meer over te zeggen. De sleutelbewaarder van de Heilig Grafkerk is inderdaad een moslim. Maar niet omdat de christenen het niet eens konden worden over de vraag wie de sleutel mocht beheren. Het was een vernedering van de Ottomaanse Sultan om de heiligste plek van de christenen onder islamitisch toezicht te laten vallen. Dat het nu goed uitkomt, omdat ze elkaar soms de kerk uitvechten, is een bijkomend pluspunt.

Datzelfde geldt ook voor de geestelijken in de kerk die iedereen lijken af te blaffen. Overdag, wanneer hordes toeristen de kerk bezoeken is dat inderdaad zo. Maar als je ‘s morgens vroeg komt, of juist later op de avond, zijn ze rustig en de vriendelijkheid zelve. Marketingtechnisch heeft Delisle dat wel goed gedaan omdat de meeste ervaringsdeskundigen het geschetste beeld herkennen…

Vakmanschap
Bovenstaande is echter een typisch geval van ‘een kniesoor die er op let.’ De schijnbaar eenvoudige tekeningen gaan complexe situaties en emoties lichtvoetig te lijf. Ze getuigen van een groot vakmanschap. De heerlijke humor maakt elke bestemming van Delisle toegankelijk voor onwetende buitenstaanders. Sterker nog, ze zijn steevast indrukwekkend en een genot om te lezen. Voor wie dan ook.

 

Auteur: Guy Delisle
Uitgever: Oog & Blik | De Bezige Bij
366 pagina’s / €24,90

 

Jeruzalem morgen al in huis? Bestel hem hier en hij wordt GRATIS thuisbezorgd!