Kamagurkistan

Kamagurkistan

447
DELEN
kamagurkistan

De meesten kennen Kamagurka als een veelzijdige kunstenaar voor wie geen taboe veilig is. Al meer dan een 50 jaar overrompelt hij zijn publiek met zijn cartoons, tekeningen, schilderijen, muziekstukken en theaterperformances. Tegelijk met een tentoonstelling in het Noordbrabants Museum verschijnt het boek Kamagurkistan, voorbij de grenzen van de ernst geschreven door Kim Ouweleen. Hierin staan de schilderijen en de humor van Kamagurka in zijn verschillende vormen centraal.

Door Jeroen van Esch

kamagurkistanMomenteel laat Het Noordbrabants Museum een overzichtstentoonstelling in twee zalen zien. Je wordt uitgedaagd om samen met Kamagurka genoemde grenzen van de ernst te verkennen. Na het passeren van de grenspost van Kamagurkistan, met een visumstempel op zak, stap je in het land van Kamagurka. Je krijgt een overzicht van Kamagurka’s absurdistische en vaak (met opzet) choquerende oeuvre. Bij vertrek kun je nog een ansichtkaart uit Kamagurkistan naar huis sturen.

 

Kamagurkistan De Schreeuw

De tentoonstelling
In de tentoonstelling zijn ruim 50 jaar aan cartoons, schilderijen, ruimtelijke objecten en filmpjes van performances van Kamagurka te zien.

Vanaf het begin, met zijn eerste dagboekaantekeningen tot recent werk zoals strips met de antihelden Bert en Bobje. Ook onbekender werk dat Kamagurka maakte op de kunstacademie, zijn underground cartoons én zelfs dummy’s van zijn zelf uitgegeven humoristische cartoonbundels.

Het boek: inlezen
Het boek, Voorbij de grenzen van de ernst‘, is te koop in de museumshop, maar persoonlijk zou ik het aanschaffen voorafgaand aan het bezoek aan de tentoonstelling. En niet alleen smullen van de talloze schilderijen en tekeningen, maar ook echt lezen.

Kubistische uil

Kim Ouweleen geeft een uniek, samenhangend beeld van Luc Charles Zeebroek, zoals Kamagurka ooit er wereld kwam in Nieuwpoort, en zijn absurdistische werk. Ouweleen is dan ook niet de eerste de beste. Hij is tekenaar en kunsthistoricus. Voor zijn master schreef Kim een scriptie over Kamagurka, die als basis is gebruikt voor Kamagurkistan. Daarnaast is Ouweleen een van de samenstellers van de tentoonstelling.

Het is verrassend informatief en toegankelijk geschreven: zie het de start van een ideale studie over de Vlaamse kunstenaar, die in een paar avonden af te ronden is, geserveerd met prachtig artwork om je vingers bij af te likken. Met als toetje een bezoek aan de tentoonstelling uiteraard (niet inbegrepen).

Voorbij de grenzen van de ernst / Kim Ouweleen
Uitgever: Uitgeverij Waanders
182 pagina’s / €24,95 / softcover

27jul - 28okthele dagKamagurkistanVoorbij de grenzen van de ernst

RECENSIEOVERZICHT
Artwork
10
Tekst
10
DELEN
Vorig artikelRidder Dolf 1: Het Hanzecomplot
Volgend artikelFokke en Sukke nemen één dag NRC over