Kongo toont de gruwelijke kolonisatie

Kongo toont de gruwelijke kolonisatie

546
DELEN

KongoKonrad Korzeniowski begint in 1890 als jonge kapitein aan zijn reis stroomopwaarts van de Congo. Hij heeft zijn naam nog niet verengelst en zit vol goede moed. Wat begint als een klassieke jongensdroom, verandert al snel in een bittere nachtmerrie.

Want Congo is België op haar smalst. Of wreedst, zo u wilt. Het zit al lang niet meer in de doofpot, maar nog niet iedereen weet dat de Afrikaanse staat lange tijd een privé project was van koning Leopold II.
Congo was zijn persoonlijke melkkoe. Of beter: slachtkip. Eerst ivoor, later rubber. En dankzij het genadeloos heersten via een huurleger (hij is er zelf nooit geweest!), staat hij internationaal bekend als een van de beruchtste dictators. Miljoenen lieten dankzij de Belg het leven.

Kongo-pages-1

Scratch
Een goede keuze om met onder meer deze titel jezelf als nieuwe uitgever te positioneren. Het Amsterdamse Scratch kondigde zichzelf enkele maanden met veel bombarie aan. Een deel van het fonds van Oog & Blik werd meegenomen door Hansje Joustra. Daarna bleeft het stil. Aan beide kanten overigens.

Reisverslag
Nu is er Kongo (in de graphic novel wordt steevast Congo gespeld, maar we nemen maar aan dat het verwijst naar de dictatuur Kongo-Vrijstaat). Een pittig reisverslag. Gebaseerd op Joseph Conrads memoires, nu uitgevoerd in zwart-witte tekeningen. Het komt rustig op stoom, maar eenmaal in Congo worden we meteen geconfronteerd met wetteloze handhavers die op beestachtige wijze tekeergaan. Konrad houdt zich met moeite staande dankzij de briefwisseling met zijn tante. Hierin komen zijn dilemma’s naar boven, wat een mooie extra laag creëert.

Kongo-pages-4

Te kort?
Als eindoordeel geven we zonder meer een goed. Maar: mocht er een herdruk verschijnen, dan moet er even naar de inconsistente spelling worden gekeken. Ook had wat mij betreft de geschreven toelichting achterin het boek verplaatst mogen worden naar voren. De meeste lezers zullen niet van de hoed en rand weten en kunnen zodoende het verhaal beter begrijpen.
Bovendien lijkt het boek te kort te zijn. In de slotfase wordt abrupt een eind ingelast. Het voelt alsof de auteurs tot hun schrik ontdekten dat er nog maar tien blanco pagina’s over waren.

We zullen echter mild zijn. Het is een gedegen werk met kleine tekortkomingen, dat op imposante wijze een gruwelijke geschiedenis verdiend onder de aandacht brengt. Voor een heel aantrekkelijke prijs bovendien.****

 

Tekenaar: Tom Tirabosco
Schrijver: Christian Perrissin
Vertaling: Studio Peter de Raaf
Uitgever: Scratch Books
176 pagina’s / €14,90 / softcover

Bestellen

 

Bestel voor 23:00 uur en uw boek wordt de volgende werkdag GRATIS thuisbezorgd!

[hr color=”white” width=”100″ border_width=”1″ ]