Kuifje in kleur naar de Sovjets

Kuifje in kleur naar de Sovjets

729
DELEN
Kuifje in het land van de Sovjets

88 jaar hebben we op Kuifje in het land van de Sovjets moeten wachten. Althans: op de versie in kleur. Vandaag ligt hij in de winkel. Een haast onherkenbare reporter, gestoken in lineaalstrak tweed, krijgt zo in dit heerlijk a-politieke album nog meer schwung.

Kuifje in het land van de SovjetsDit eerste Kuifje-avontuur, dat werd getekend in 1929 en nu is ingekleurd, is verrassend leesbaar. Fris taalgebruik bijvoorbeeld, en natuurlijk de klare lijn van Hergé maken dit mogelijk. De piepjonge auteur lijkt zich prettig te voelen bij een duidelijk stramien. 6 Grote vierkanten, als variant worden enkele daarvan vervangen door rechthoeken. Het stort allerminst, maar ook dat element is totaal anders in de opvolgende uitgaves.

Het zal ook maar experimenteren zijn geweest voor de 21-jarige tekenaar. Hij laat zijn toekomstige legende blakend van energie per trein, motor en auto richting Moskou scheuren. Onderwijl worden de nodige tekenstanders neergehoekt. Om extra nadruk op de snelheid te leggen waait zijn kuifje omhoog…voorgoed.

Kuifje in het land van de SovjetsHergé volgde nooit tekenles. Maar hij heeft een held gecreëerd die gedurende vierentwintig albums mythische proporties aannam, en tot op de dag van vandaag mateloos populair is. Dit album moet wel een commercieel succes worden. Want: iedereen die zijn verzameling compleet wil houden schaft het aan. De verwisseling op pagina 62/63 is zelfs gecorrigeerd. Duw het onder de neus van de ‘ongelovigen’. Schreeuw het van de daken: Dit soort heerlijk jeugdige en onbezorgde verhalen zijn, zeker tegenwoordig, uniek en dienen gekoesterd te worden. Prachtig initiatief: een 10.

Tekeningen en scenario: Hérge
Uitgever: Casterman
138 pagina’s / €9,95 / softcover
138 pagina’s / €14,95 / hardcover

 

RECENSIEOVERZICHT
ARTWORK
10
SCENARIO
10
DELEN
Vorig artikelMarvel 007
Volgend artikelPascal Garray overleden (51)