Medz Yeghern – gruwelijk goed

Medz Yeghern – gruwelijk goed

444
DELEN

Medz Yeghern is geen Hebreeuws. En genocide werd ook niet uitgevonden door Adolf Hitler. Hij leende het van een andere grootmacht. Het Ottomaanse Rijk was zijn Drittes Reich net voor. Maar of je daar nu trots op moet zijn?
Blijkbaar niet, want informatie over Het Grote Kwaad dat de Armeniërs trof, wordt niet teruggevonden in de Turkse geschiedenisboeken. Er woedt al decennia een strijd voor erkenning van dit immense drama. Een aantal nieuwe bladzijdes zijn toegevoegd.

 

Paolo Cossi neemt ons mee naar het Turkije van de eerste wereldoorlog. We zien soldaten. Ze marcheren naar een vage bestemming. Plots wordt halt gehouden en de Turkse soldaten ontwapenen hun verbouwereerde Armeense collega’s. Ze worden ter plekke massaal geëxecuteerd. Slechts een Armeniër, Aram, overleeft de slachting. Zijn tocht naar veiligheid vormt de rode draad in deze rauwe roman.

 

Arams volk werd systematisch uitgemoord, in drie fases. De eerste (april-mei 1915) zuiverde het leger en het bestuur. De volgende (mei-juni 1915) bestond uit de deportatie en uitschakeling van vooraanstaande burgers. De derde fase volgde meteen en richtte zich op wat nog over was van de Armeense burgers. Ze werden naar een van de vele concentratiekampen geleid.

 

Martelingen
Ze komen aan hun eind door afschuwelijke martelingen – ‘elke doodsoorzaak die men ooit is tegengekomen’. Massale deportaties van vrouwen en kinderen naar de woestijn, zonder eten of drinken, maar mét verkrachtingen en moordpartijen.  Tanden worden uitgerukt en in het eigen hoofd gespijkerd. Gevangenen worden levend beslagen en moeten dansen voor hun beulen…

 

Expliciet
Nee, dit is geen boek voor tere zieltjes. De tekeningen tonen expliciet, in sobere grijstinten, een verzwegen hel. Om te voorkomen dat het afgedaan wordt als een verzameling bizarre fantasieën werkte hij op basis van drie historische aanknopingspunten. De Duitse soldaat Armin T. Wegner maakte fotoreportages van de uitroeiing en folteringen en openbaarde deze met gevaar voor eigen leven en in strijd met zijn orders. De Armeense poging tot weerstand, die we kennen als de Veertig dagen van de Musa Dagh. En tot slot het proces tegen de overlevende Soghomon Tehlirian. Hij vermoorde uit wraak in 1921 in Berlijn Mehemet Talaat Pasja. Die was tijdens de Medz yeghern minister van Binnenlandse Zaken van het Ottomaanse Rijk en wordt algemeen beschouwd als een van de hoofdverantwoordelijken.

 

Let op: de film bevat schokkende beelden maar is een van de mildste die we konden vinden.

 

Met zijn album wil Cossi de wereld wakkerschudden. Hij bezorgt de lezer hartkloppingen met confronterende beelden, maar trakteert ons tegelijkertijd op prachtig tekenwerk. Hij hanteert verschillende stijlen voor emoties als pure haat, angst en boosheid. Of je nu wilt of niet, eenmaal begonnen grijpt het je bij de keel – om niet meer los te laten.

 

 

Tekenaar: Paulo Cossi
Uitgever: Silvester Strips
138 pagina’s / €19,95 / hardcover

 

Medz Yeghern morgen al in huis? Bestel hem hier en hij wordt GRATIS thuisbezorgd!