Parker – De Jager

Parker – De Jager

550
DELEN

door: Jeroen

 

Parker is een begrip in de Verenigde Staten. Hij is de hoofdpersoon in de misdaadromans van schrijver Richard Stark (Donald Westlake). De boeken zijn regelmatig verfilmd, of waren op zijn minst de voormaamste inspiratiebron van de regisseur. De bekendste is waarschijnlijk Payback, met Mel Gibson.

Maar de enige adaptatie die er voor ons toe doet is gemaakt door Darwyn Cooke. Hij brengt Parker tot leven in een graphic novel reeks waarvan De Jager het eerste deel vormt. De setting is adembenemend. Cooke neemt ons mee naar het New York van de jaren ’60. Daar ontmoeten we Parker. Geen gelikte jongen maar pure, brute kracht. Keihard, agressief en crimineel tot op het bot.

 

Een zeer lucratieve klus wordt hem bijna fataal. Hij mag aansterken in de gevangenis.Bedrogen door zijn vriendin en genaaid door de mislukte maffioso Mal… daar wordt Parker pissig van. Zodra hij de kans krijgt ontsnapt hij en begint de jacht op Mal, dwars door Amerika.

 

Dit verhaal is om je vingers bij af te likken. Verteld door krachtige, aristieke tekeningen die lijken te leven. Cooke is een graficus. Hij speelt met het licht. Woorden zijn vaak overbodig. Soms gaan er zomaar tien (!) pagina’s zonder tekst voorbij. Als lezer voel je wind, regen en de kogels die je om de oren vliegen. Een verrassende ervaring die ik niemand wil onthouden. Zorg dat je hem te pakken krijgt.

 

Auteur: Darwyn Cook

Uitgever: Blloan | Ballon Media

140 pagina’s / €19,95