Pelgrim of niet?

Pelgrim of niet?

964
DELEN

Pelgrim of niet? Judith Vanistendael neemt ons mee op haar camino, haar pelgrimage, naar Santiago de Compostella. Deze tocht is bij veel wandelaars in trek. Ook bij degenen die geen directe religieuze motieven hebben om haar te lopen. Vanistendael is zo iemand. Toch schijnt ze gaandeweg het verhaal de indruk te wekken dat ze ongemerkt meer pelgrim en minder toerist is geworden.

Met name wanneer ze geconfronteerd wordt met ‘echte’ toeristen in de buurt van haar eindbestemming. Bij deze schijn blijft het vervolgens. En dat is de teneur van het hele boekje. Veel dieper dan een beschrijving van wat er om haar heen gebeurt gaat het niet en pogingen meer diepgang in het relaas te leggen stranden.

pelgrim01Dat maakt dit verhaal ook wat afstandelijk. Het bevat ongetwijfeld voldoende herkenning voor mensen die zelf de camino hebben gelopen, met alle ervaringen van dien, maar voor hen die dit niet kunnen meemaken blijft dit boekje een oppervlakkig verhaal van persoonlijke herinneringen.

De persoonlijke touch van de schrijfster komt ook sterk naar voren in het gedrukte handschrift in het boekje. Op zich een mooi element, ware het niet dat de schrijfster een uitermate belabberd handschrift heeft, waardoor sommige passages bijna onleesbaar zijn. Je ziet gewoon niet wat er staat. Ook hier is de achterliggende gedachte goed maar de uitvoering laat gewoon te wensen over. Extra jammer omdat Toen David zijn stem verloor zo indrukwekkend was.

Dit alles maakt dat dit boekje geen aanrader. Daar komt bij dat voor de ruim 40 bladzijden die dit boekje telt – ik moest ze tellen want een paginanummering ontbreekt – een forse prijs moet worden neergelegd. Ongetwijfeld om de kosten van een eerdere, afgekeurde uitgave van hetzelfde werk te dekken maar daardoor wel erg duur.

 

Tekenaar: Judith Vanistendael
Uitgever: Oog & Blik | De Bezige Bij
40 pagina’s / €19,90 / hardcover

Bestellen
RECENSIEOVERZICHT
ARTWORK
SCENARIO
DELEN
Vorig artikelSplinter
Volgend artikelTyler Cross