Pyongyang

Pyongyang

735
DELEN

Door Jeroen

 

De afgelopen tijd was Noord-Korea weer volop in het nieuws. De Onoverwinnelijke Generaal, de Geliefde Leider, is na tal van eerdere geruchten officieel overleden. Diepbedroefde Koreanen, inclusief een verdwaalde reus stonden langs de weg om afscheid te nemen van hun Aller Vader, Redder van het Vaderland. Vandaag werd trouw gezworen aan zijn opvolger: Kim Jong-un.

 

In korte tijd gebeurt er van alles in een land dat wij maar slecht kennen. Sporadisch ontsnapt er wat informatie uit de hermetisch gesloten dictatuur. Schermutselingen met het Zuiden, een grote mond richting aartsvijand Amerika en schrijnende verhalen over een onderdrukte bevolking.

 

Een heel interessant, maar ontoegankelijk land dus. En hoe spannend is het om daar eens letterlijk achter de schermen te kijken? Uitgever Oog & Blik biedt je die unieke kans met een bijzonder boek van Guy Delisle: Pyongyang. Hij werkt voor een Franse animatiestudio met een afdeling in de Noord-Koreaanse hoofdstad en moet de tekenaars tijdelijk aansturen. Net zoals in Shenzhen (China) houdt Delisle een dagboek bij, de basis van zijn striproman.

 

Guy wordt opgezadeld met een gids en vertaler, die hem overal vergezellen. Op humoristische wijze vertelt hij hoe zijn dagen verlopen. Het begint met verbazing. Over de vreemde manier van Koreaanse ontspanning (achteruitlopen) en de bizarre sfeer. Er is vrijwel geen elektriciteit beschikbaar, dus alle restaurants, winkels en hotels zijn weliswaar open, maar het is overal schemerig. Overal de beeltenis van Kim Jong-il op kleding en gebouwen.

Vervolgens gaat hij zijn begeleiders plagen met lastige vragen, door het boek 1984 uit te lenen, jazzmuziek te draaien of stiekem met een collega naar een feestje te gaan.

 

De potloodtekeningen van Delisle zijn fris en toegankelijk. Met schijnbaar eenvoudige lijnen zet hij de sfeerloze, gemanipuleerde werkelijkheid van Pyongyang ijzersterk neer. Wij kijken over zijn schouder mee maar worden niet murw geslagen met veroordelende wijsheden. Je mag je eigen oordeel vellen, gebaseerd op een uitgebreid, uniek en hilarisch verslag vanuit het meest afgesloten en onzichtbare gebied ter wereld. Onmisbaar in je boekenkast.

 

 

Auteur: Guy Delisle

Uitgever: Oog & Blik | De Bezige Bij

176 pagina’s / €18,90

 

Pyongyang morgen al in huis? Bestel hem hier en hij wordt gratis thuisbezorgd!