Home Recensies Holmes (1854/†1891?) 4: De dame van Scutari

Holmes (1854/†1891?) 4: De dame van Scutari

1854: de Krimoorlog is in volle gang. In Scutari (Turkije) worden zieke en gewonde Engelse soldaten verzorgd door dokter Parks en Florence Nightingale, de verpleegster die daardoor beroemd werd. Maar ook Violet, de moeder van Sherlock Holmes, blijkt daar te zijn om gewonden te helpen. Haar man en kinderen heeft ze in Frankrijk achtergelaten.

Door Martijn Douma

Maar eerst een rechtszaak: dokter Parks probeert een jonge vrouw die van moord wordt beschuldigd van de strop te redden. Zijn ervaringen uit Turkije komen daarbij goed van pas. De spanning en emoties lopen er hoog op: er blijken zeer grote belangen op het spel te staan.

Weinig moederliefde
De oude kinderjuf en voedster van Sherlock en zijn oudere broer Mycroft is ternauwernood ontsnapt aan een aanslag. Ze vertelt dokter Watson en diens vrouw Mary wat er is gebeurd vlak na de geboorte van Sherlock. Hieruit blijkt dat zijn moeder niet echt op haar kinderen gericht was (zijn vader des te meer) – ze had andere plannen. Dus vertrekt ze, zodra ze is aangesterkt, naar Scutari, haar gezin achterlatend.

Wezenlijk veranderd
Eenmaal teruggekomen blijkt ze wezenlijk veranderd te zijn en vastberaden haar nieuwe doelen te bereiken. Violet Holmes heeft in Turkije dingen gezien die haar wereld op zijn kop hebben gezet. Ze is niet van plan zich door iemand te laten stoppen.

Flashbacks
Dit is een intrigerende geschiedenis: door middel van flashbacks van de jaren 1890 naar 1854 wordt een beeld gegeven van een stukje van de jeugd van Mycroft en Sherlock Holmes. Vooral het bijzondere karakter van hun moeder komt daarbij aan bod, via de herinneringen van de kinderjuf en de oude Florence Nightingale. Zowel de opbouw van het verhaal als de tekeningen dragen bij aan de broeierige sfeer die neergezet wordt.

Politieke krachten
De rechtszaak lijkt te zijn bedoeld als illustratie van wat er maatschappelijk speelde in het Londen van halverwege de 19e eeuw en van de politieke krachten die er aan het werk waren op dat moment. Goed voor de context en een goede bijdrage aan de opbouw van de sfeer.

Intrigerend
Schrijver Luc Brunschwig schotelt ons een realistisch en vooral intrigerend verhaal voor. Er broeit veel onderhuids en er vallen diverse verbanden te ontdekken tussen verschillende personen, in heden en verleden. Zo kun je als lezer ook een beetje detective spelen: ben je net zo scherp als Watson? Het regelmatig switchen tussen heden (eind 19e eeuw) en verleden (halverwege 19e eeuw) maakt wel dat je goed moet opletten en dat de samenhang in het verhaal niet altijd even duidelijk is.

Hoe sfeervol!
Dan de tekeningen: tekenaar Cecil vertrouwt in een bijna schetsmatige stijl zijn realistische karakters aan het papier toe. Het ziet er allemaal heel fraai en bijzonder sfeervol uit. Het onderscheid tussen de flashbacks naar de periode rond Sherlocks geboorte zijn met sepiatinten ingekleurd, de periode van de rechtszaak en de oude Florence Nightingale met blauw-grijze tinten. Dat is in het begin even wennen maar maakt het stripboek des te karakteristieker.

Tekst: Luc Brunschwig
Tekeningen en inkleuring: Cecil
Vertaling: Frank Vanzeer
Uitgeverij: Daedalus
46 pagina’s / hardcover / € 20,50 / ISBN 9789088109973