Het legendarische agentenduo Spoon & White is terug! De eerste drie delen zijn door Silvester Strips gebundeld in een fraaie hardcover. Striptip! zocht uit of de formule na 25 jaar nog werkt.
Door Martijn Douma
Spoon en White zijn de beruchtste agenten van New York. Niet omdat ze zo goed in hun werk zijn, maar omdat ze overal een enorme puinhoop van weten te maken. Het is dus ook wel logisch dat ze aan elkaar gekoppeld zijn: niemand anders wil met ze samenwerken. Zelf willen ze dat eigenlijk ook niet, want ze liggen elkaar voor geen meter.
Geobsedeerd
Mickey Spoon is klein van formaat en bezeten van actiefilms, en dan met name door de keiharde agent Dirty Harry. En hij is dol op knuffels: blijf van zijn Goofy-poppetje af! Donald White is altijd in een strak pak gekleed en gaat er prat op dat hij een afstammeling is van de het schip de Mayflower, en daarmee van de Pilgrim Fathers, die de Verenigde Staten hebben gesticht.
Sterreporter
Het enige wat ze overeenkomstig hebben is dat ze allebei een obsessie hebben voor Courtney Balconi, de sterreporter van BNN. Ze zullen er dan ook alles aan doen om te beletten dat de ander een kans maakt bij deze vrouw. Maar dan ook echt álles.
1: Requiem voor mafketels
In het eerste deel, ‘Requiem voor mafketels’, worden de gasten van een hotel gegijzeld door een bende. De eis: alle pretparken in de VS moeten gesloten worden, omdat ze de bevolking afstompen. Spoon & White duiken in het hotel op. Niet per se om de gijzeling te beëindigen, maar vooral omdat Courtney er live verslag aan het doen is. Een deel van de hotelgasten blijkt bij een sekte te horen, die denkt dat het einde der tijden is aangebroken. Met alle gevolgen van dien.
2: Bloed en gekrijs
In ‘Bloed en gekrijs’ wordt Spoon gearresteerd omdat hij wordt aangezien voor de beruchte seriemoordenaar ‘De Beul van de Bronx’. Hij ontsnapt en krijgt hulp van ene Dokter Hannibal, wiens achternaam, gezien zijn gedrag en uiterlijk, maar zo Lecter zou kunnen zijn.
3: Cop Mic Mac
In deel 3, ‘Cop Mic Mac’, verlooft Courtney Balconi zich met de zoon van een Chinese maffiabaas. Dit tot groot verdriet en woede van Spoon en White, die het huwelijk uiteraard willen dwarsbomen. Maar het opnemen tegen de Chinese maffia blijkt geen eenvoudige klus te zijn…
Swingende tekeningen
De tekeningen, van Simon Léturgie, swingen de pan uit. De lijnvoering is behoorlijk dynamisch, de actie spat van de pagina’s af. Er komen cameo’s voorbij van bekende actiefiguren uit de jaren 1990, dus als je het filmgenre kent, is het een feest der herkenning. Om één naam te noemen: Bruce Willis.
Auteurs
Scenarist Jean Léturgie (1947, Caen) heeft inmiddels een flinke staat van dienst. Hij heeft onder andere acht albums van Lucky Luke geschreven, negen van Rataplan, maar ook reeksen als Kid Lucky en Cotton Kid. Met zijn zoon, de tekenaar Simon Léturgie (1974, Caen), maakte hij onder andere Polstar, Gastoon (het kleine neefje van Guust Flater), en Spoon & White. Van de andere scenarist, Yann (Marseille, 1954), heeft vrijwel elke stripliefhebber wel iets gelezen. De man heeft een enorme staat van dienst en schreef, om maar wat te noemen, verhalen voor De Onnoembaren, Angel Wings, Marsupilami en spinoffs van XIII en Thorgal.
Flinke update
Vanaf 1999 werden vier albums van Spoon & White door Dupuis uitgegeven in het Nederlands. De overige delen werden niet vertaald. Silvester Strips heeft de eerste drie delen nu als integrale uitgebracht, met nieuwe inkleuring, lettering en vertaling én een stofomslag. Een flinke update dus! Bovendien zijn er wat extra pagina’s met korte grappen toegevoegd.
Tand des tijds: doorstaan!
Ik heb de originele strips naast deze integrale gelegd en de opknapbeurt is de moeite waard geweest. De vertaling is eigentijdser en in een fraaier lettertype en de inkleuring maakt dat de tekeningen er een stuk frisser uitzien. Bovendien hebben de grappen de tand des tijds goed doorstaan, en dat had ik niet verwacht, omdat er meerdere decennia verstreken zijn.
Zo gek als…
De beide agenten zijn nog steeds zo gek als een deur, het bloed vloeit rijkelijk, er vallen veel dooien (dan weet je dat vast) en er komt de wereld aan grappige en bizarre typetjes voorbij. Al met al een aangenaam weerzien met deze twee stripfiguren, in een uitgave die de moeite waard is. Als je van het genre houdt, is dit een dikke aanrader!
Spoon & White integraal 1
Scenario: Jean Léturgie & Yann
Tekeningen: Simon Léturgie
Inkleuring: Squad et Berd’ach
Uitgeverij: Silvester Strips
168 pagina’s / hardcover met stofomslag / € 39,95