Styx of: de zesplankenkoorts

Styx of: de zesplankenkoorts

1702
DELEN

Peter Pontiac. Een algemeen erkend en gewaardeerd kunstenaar, hoewel ik (en velen met mij) pas echt ‘om’ gingen na Kraut. Een nog niet onschadelijk gemaakte bom uit de Tweede Wereldoorlog die voor hem een geweldige klapper betekende. Een schoolvoorbeeldverhaal zeg maar.

Styx was de gedroomde en gedoodverfde opvolger. Het ultieme werk voor the godfather van de vaderlandse underground. Zijn eigen, eerlijke, verhaal verbeelden. Het verhaal van zijn ziekte, die hij te danken had aan een besmette spuit, zo lang geleden, uit dat afgezworen punkverleden. Opeens stond Magere Hein voor de deur van het atelier. Maar zijn prijs liet zich niet opeisen. Die had zesplankenkoorts.

Script
Het oude script werd opgediept, de eerste schetsen eindelijk uitgewerkt. Peter Pontiac sleepte het geteisterde lichaam naar de tekentafel en begon aan zijn Magnum Opus. De start is luchtig, maar al snel komen zijn angst voor de dood en onzekerheid over de toekomst om de hoek kijken. Zonder dat het te zwaar op de hand wordt overigens, met dank aan een flinke shot humor die de pagina’s doordrenkt.

styx-pontiac-p02

De Dood
De Dood zelf komt echter elke pagina dichterbij, en verandert van een te bespotten karikatuur in een angstaanjagend reëel personage. De scheidingen van de hoofdstukken zijn gaandeweg nog deels of geheel geschetst. Een bijzondere kennismaking met zijn werkwijze maar ook een veeg teken. En dan, opeens, is het klaar…

Peter Pontiac
Peter Pontiac overleed in januari van dit jaar op 63-jarige leeftijd. Zijn koorts was niet genezen, zijn levenswerk niet af. Zijn Tegenstander was hem uiteindelijk tóch te slim af. Een groot tekenaar en begenadigd schrijver verliet het aardse, alvorens die vurig gewenste laatste punt te zetten.
Dat moesten anderen doen. Zijn uitgever heeft het prachtig vormgegeven boek aangevuld met een bijzonder geestige én serieuze mailwisseling over de voorgang van Styx en het leven zelf. Zodoende werd dit een aangrijpend, kunstzinnig saluut van Peter Pontiac.
Aan Peter Pontiac.

 

Tekenaar: Peter Pontiac
Scenario: Peter Pontiac
Uitgever: Uitgeverij Podium
160 pagina’s / €29,50 / hardcover