The Bronze Age of DC Comics

The Bronze Age of DC Comics

897
DELEN

The Bronze Age of DC Comics beslaat de periode dat comics volwassen werden, gezien vanuit het perspectief van een legendarisch bedrijf met weergaloze uitgaves. Al 80 (!) jaar stappen de superhelden van de tekentafels om generaties te vermaken. Een ongekende striphistorie, die uitgebreid is gedocumenteerd in een serie om je vingers bij af te likken.

We zijn inmiddels hier in Nederland bij The Bronze Age van DC Comics aangekomen. Formaat klassieke encyclopedie, met de iconische Superman op de cover. Het overzichtswerk behandelt de jaren 1970-1984. Een absoluut overgangsdecennium voor comics.

bronze-age-04

Begin jaren ’70 gingen ze nog voor 15 cent over te toonbank bij de typische newsstands. Met name in kleine kinderhandjes. Om de tijd te doden als papa en mama aan het shoppen waren. In de loop der jaren werd de verkoop (onder ander door meer toezicht vanuit de overheid) echter steeds meer verlegd naar speciale stripzaken.

Daar waren er nog niet veel van. Om er te komen nam je de bus of minimaal de fiets. Klanten waren dus al wat ouder, hadden meer te besteden en wilden ook meer waar voor dat geld. Een veel betere kwaliteit. Mooier papier, volwassen inhoud. Niet alleen agressiever. Maar ook maatschappelijk gerelateerd. Zaken als rassenhaat, Vietnam, werden bespreekbaar.

bronze-age-03

Bovendien rukte concurrent Marvel op. Carmine Infantino greep in. De bedenker van het Batman-logo gaf jong talent de kans om nieuwe helden te bedenken of oude bekenden te faceliften. Iconen als Batman, Superman en Wonder Woman kregen menselijkere trekken. Het werd veel minder kinderlijk en campy. De pubers groeiden in een kleine vijftien jaar tijd allemaal op. De prijs lag begin jaren ’80 op $1,-.

bronze-age-02

In The Bronze Age staat nog veel meer achtergrond informatie. Uitgebreide en goed leesbare (Engelstalige) artikelen van DC crack Paul Levitz. En honderden magnifiek afgedrukt en stijlvol vormgegeven beeldmateriaal. Dit boekwerk laat zien hoe de comics transformeerden van ‘leuk voor kinderen’ in een maatschappelijk geaccepteerde kunstvorm.

bronze-age-05

Je vraag je af wat je die donkere winteravonden toch moet gaan doen? 400 grote pagina’s. Samen 2,2 kg op de weegschaal, voor net geen €40,-. Een investering die elke euro waard is. Taschen topkwaliteit: prominent op tafel. Ik wilde nog veel meer superlatieven opschrijven, maar je snapt het vast wel.

 

Samenstelling: Paul Levitz
Tekeningen: DC Comics
Uitgever: Taschen Books
Distributie Nederland: Librero
400 pagina’s / €39,99 / hardcover

Bestellen
RECENSIEOVERZICHT
ARTWORK
SAMENSTELLING
DELEN
Vorig artikelJan Kordaat – Integraal 1
Volgend artikelSplinter