Tobias Tak – Canciones

Tobias Tak – Canciones

2098
DELEN
Canciones

Federico Garcia Lorca (1898-1936) wordt beschouwd als een van de belangrijkste Spaanse dichters van de twintigste eeuw. Althans, door de kenners, want ik kende de beste man tot dit boek nog niet. Inderdaad, een schande.

Zijn gedichten worden geroemd om hun originaliteit, zeggingskracht en levendige beeldtaal. Als links georiënteerde, openlijk homoseksuele kunstenaar werd hij vermoord door aanhangers van dictator Franco. In 1927 publiceerde Lorca dit meesterwerk, Canciones (liedjes). Een verzameling lyrische gedichten, geïnspireerd op eenvoudige Spaanse ballades, kinderliedjes en slaapliedjes.

Een behoorlijke schep drama die natuurlijk schreeuwt om aandacht, zal Tobias Tak hebben gedacht. De Vlaamse illustrator en tapdanser selecteerde twintig van de gedichten, om ze een plek te geven in verrassende, fantasierijke en kleurige pentekeningen. Hij interpreteert, vertaalt en creëert zo een nieuwe dimensie.

CancionesCanciones is niet te zien als dichtbundel. Het is gewoon lastig om de woorden uit hun schitterende omgeving te trekken en ze als strofen te lezen, zonder afgeleid te worden door al het moois, bestaande uit tekeningen en Spaanse zinnen, naadloos verweven. Is dat erg? Nee, het is wennen. Het is een uitdaging. Maar laat je meevoeren door de intrigerende FabulaCaracola of El niño mudo en je zult rijkelijk beloond worden.

Tekst: Federico Garcia Lorca
Vertaling en tekeningen: Tobias Tak
Uitgever: Scratch Books
160 pagina’s / €24,90 / hardcover

RECENSIEOVERZICHT
ARTWORK
9,5
SCENARIO
8,5
DELEN
Vorig artikelWaar een pil is, is een weg
Volgend artikelDe Kronieken van Amoras