Trashed

Trashed

2325
DELEN

Trashed werd al in 2012 uitgeroepen tot beste titel van het jaar. In 2014 kreeg het de Prix Révélation op het stripfestival van Angoulême. En wij maar wachten in Nederland.

trashed05
Wachten op een heerlijke novel wel te verstaan. Want hoewel de cover misschien anders doet vermoeden (een ode aan de rotbaan aller rotbanen) is dit verre van depressief materiaal. Sterker nog. Het is de grappigste documentaire die ik in tijden zag.

Trashed, de opvolger van het eveneens bekroonde Mijn vriend Dahmer, is een ode aan de vuilnisman. De Amerikaanse versie weliswaar, maar toch. Het is fictie, gebaseerd op Derf Backderfs eigen ervaringen als afval ophaler. Een komisch epos, met kleurrijke karakters, doorspekt met feiten over ‘ons’ huisvuil.

trashed03

De afschrikwekkende getallen over de immense hoeveelheid die we weggooien worden net zo mooi verbeeld als het mislukte privé leven van de maffe hoofdpersonen. Het gunt je een kijkje in een verzwegen wereld. Een die ons allemaal aangaat, maar waar niemand mee geconfronteerd wil worden omdat dit een reactie oproept die onze wegwerpeconomie pijn doet.

trashed01

Het knappe is dat er nergens een wijzend vingertje is. De boodschap mag je zelf oprapen. Gooi het in de vuilniswagen. Of zet het bovenaan je lijst met Goede Voornemens voor 2016. Dat is aan jou. Wij nemen ondertussen de smoezelige pet af voor elke vuilnisman die we tegenkomen.

 

Tekenaar: Derf Backderf
Vertaling: Jan Donkers
Uitgever: Scratch
256 pagina’s / €24,90 / hardcover

Bestellen
RECENSIEOVERZICHT
ARTWORK
SCENARIO
DELEN
Vorig artikelDe worstel republiek
Volgend artikelDe arabier van de toekomst 2