Home Kunstboek Van design tot strips: Jamie Hewlett

Van design tot strips: Jamie Hewlett

Bam. Met een dreun valt het pakket op tafel. Zorgvuldig verpakt in bruin karton kan het contrast niet groter: een uitbundige kleurenexplosie, midden in je gezicht, zodra je de hardcover openslaat. Dat is Inside the mind of Jamie Hewlett.

Traditiegetrouw in de meertalige artbooks van Taschen wordt er ingeleid met een interview. Als je de moeite neemt om het te lezen (Engels, Duits, Frans, wat je wilt) geeft Hewlett zich heel ontspannen en open over in het vraaggesprek. Toch is de neiging om snel door te bladeren maar moeilijk te onderdrukken. En terecht natuurlijk. Er is zoveel te zien.

Gorillaz
Het grote publiek kent Jamie Hewlett, wellicht onbewust. Bijvoorbeeld van de hit Clint Eastwood, van de Gorillaz. Een fictieve band, gecreƫerd door Hewlett en Damon Albarn. Een super interessant project dat onvoorstelbaar succesvol was. Op Spotify doen de albums het nog steeds uitstekend. Een samenwerking die in de jaren daarna diverse andere kanten opknalde.

Kunst
Maar behalve de populaire producties (Tank Girl) vind je ook die andere kant van de kunstenaar terug, die Jamie Hewlett onbetwist is. Gevoelige tekeningen, en veelkleurige grafische juweeltjes. Of ze nou op de Wacom verschenen of gewoon op papier, het lijkt Hewlett allemaal niet uit te maken: hij beheerst het allemaal. Dit overzichtswerk is een lust voor het oog. Als er ook een Nederlandse vertaling toegevoegd wordt krijgt hij een tien.

Inside the mind of Jamie Hewlett
Uitgever: Taschen
424 pagina’s / Hardcover (omslag is gewijzigd)