Vincent van Gogh. De vroege jaren.

Vincent van Gogh. De vroege jaren.

522
DELEN

Teun Berserik vertelt het boeiende verhaal over de eerste stappen in de carrière van Van Gogh. Deze episode speelt zich geheel af in Den Haag en beschrijft de worsteling van de jonge Vincent die koste wat het kost beroepsschilder wil worden. Dat het zelfs deze grote meester uit de Vaderlandse kunst niet is komen aanwaaien wordt duidelijk beschreven.
De eigenzinnige kunstenaar probeert op geheel eigen wijze zijn technieken te perfectioneren zonder zich te houden aan de algemeen geldende normen.

Twijfelkont
Vertwijfeling is een motief dat in deze fase van zijn leven telkens opdoemt. In dit boek wordt ze vooral toegespitst op de vraag wie te vertrouwen is en wie niet. De koppeling die hier gemaakt wordt met zijn labiele persoonlijkheid maakt het verhaal humoristisch zonder ongeloofwaardig te worden.
Daarnaast wordt het duidelijk dat Vincent in dit eerste jaar van zijn loopbaan geheel afhankelijk is van de giften van anderen, met name van Theo. Omdat de brieven tussen deze beide broers een grote rol spelen in het verhaal zou het mooi zijn geweest wanneer hun onderlinge relatie wat uitvoeriger was beschreven. Dat had wellicht gekund in plaats van de vele naakttekeningen en de nadruk op zijn seksuele escapades. Gaandeweg het verhaal begint dat storend te worden.

Overtuigend
De tekeningen zijn zeer overtuigend, maar hier en daar niet consequent. Aan welke zijde scharniert de voordeur van de heer Mauve, bijvoorbeeld? Dit is echter een detail dat niets afdoet aan het goede gebruik van kleuren en de gebruikte technieken.
Opvallend is echter dat er in één geval een techniek uit de schilderijen van Van Gogh wordt gebruikt, de rotaties uit het schilderij De Sterrennacht. Omdat dit slechts één keer gebeurt en het verder geen enkele functie dient, valt dit wat uit de toon.

Vincent van Gogh. De vroege jaren is een bijzonder boeiend boek waarin te merken is dat de auteur degelijke studie heeft gedaan naar een markant figuur.

 

Tekenaar: Teun Berserik
Uitgever: Oog & Blik | De Bezige Bij
136 pagina’s / €19,90 / paperback

Bestellen

 

Bestel voor 18:00 uur en uw boek wordt de volgende werkdag GRATIS thuisbezorgd!

[hr color=”white” width=”100″ border_width=”1″ ]