Wasco – Het Tuitel Complex

Wasco – Het Tuitel Complex

2543
DELEN

‘Dit boek is een stripboek’, volgens Wasco. Weliswaar ‘idioot absurd’, maar toch. Hij kan het weten, na jarenlang onderzoek op dit gebied. In wezen is het simpel. Een verzameling kaders, lijnen en kleur op papier.

Maar dan nog blijft het een verhaaltje. Omsloten door die vervelende kaders. Die op hun best een venster zijn op de wereld. De visie van de tekenaar ontsluiten op het leven, of een deel daarvan.
Wasco (Henk van der Spoel) wil veel meer dan dat. ‘Ik week de strip los van de wereld. Die wordt een wereld op zichzelf. Mijn kaders zijn ramen waardoor je naar een strip kijkt.’ Alstublieft. Het Tuitel Complex.

wasco-tuitel-02

Is het dus een stripboek? Niet in de zin zoals dit in het algemeen wordt gezien: enkele karakters die een avontuur beleven, in een bepaalde stijl, een afgestemd geheel. Maar dat wil Wasco ook niet. Hij zoekt de buitengrenzen op. Hij stapt daar overheen. Met letterlijk als enige rode draad:

Mijnheer Tuitel en zijn hondje Phiwi.

 

Hij is Wasco zelf. Continu op een bijna woordeloze ontdekkingstocht. Grafische technieken. Stijlwisselingen, dimensies. Autonome afbeeldingen. Paginagrote kunstwerken (hoi Mondriaan 🙂 ), vlakken, of het hilarische Kuifje in Amerika, het zeldzame klassieke stripverhaal dat uitgesmeerd wordt over verschillende pagina’s.

wasco-tuitel-03

Is dit een stripboek? Nee. Dat is het niet. Het is een kunstboek. Een stripbijbel, het Beeld volgens Wasco, opdat het u mag dienen tot voorbeeld en oneindige inspiratie. Tekenaars moeten ‘u’ zeggen tegen deze grote meneer. Wij leken mogen uren ronddwalen in dit moderne museum voor grafische kunsten. Verplicht voor iedere boekenkast, klaar.

Wasco? Hij studeerde aan de AKI in Enschede en de Rijksacademie in Amsterdam. Nederlandse striptekenaars waarderen hem om zijn originele, persoonlijke en abstracte stijl. Hij tekent onder meer voor Zone 5300, Vrij Nederland en de VPRO Gids.

 

Tekenaar: Wasco
Uitgever: Scratch
128 pagina’s / €29,90 / hardcover