Wills kracht

Wills kracht

2132
DELEN

Willem Ritstier en zijn vrouw waren 29 jaar samen en kregen twee kinderen. Will ontdekte een knobbeltje in haar borst en kreeg de diagnose borstkanker.

Wills krachtIn Wills kracht tekent Willem Ritstier het proces: de vragen die er komen, de angsten, de behandelingen en het einde. Tijdens de reis van vijf jaar door de medische wereld werd duidelijk dat kanker nog altijd een relatief onbekende ziekte is. Soms leek het of er maar wat werd gegokt en als er iets aansloeg werd dat gezien als een overwinning. Helaas is dat niet altijd het geval. Zo ook niet bij de vrouw van Willem.

Het boek bestaat uit herinneringen van Willem. Ze zijn fragmentarisch, en persoonlijk. Opvallend is meteen de tekenwijze: de mensen hebben geen gezicht. Gek genoeg went dat na twee pagina’s, en daarna let je er niet meer op. Bijzonder knap. Het verhaal zelf is ontroerend. De emotionele, eenzame strijd. De intense pijn en het onvermijdelijke einde…

In het nawoord vertelt Ritstier dat het niet alleen therapeutisch is geweest. Het was meer. Hij wilde ook een monument oprichten ter nagedachtenis van de geliefde vrouw en moeder, Agatha Wilhelmina Ritstier-van der Voorden.

Willem Ritstier (1959) is scenarist en illustrator. Zijn strips verschenen onder andere in EPPO, Kuifje, Stripglossy, AD en De Telegraaf. Wills kracht is zijn eerste graphic novel. In februari 2017 ontving hij de stripschapprijs voor zijn gehele oevre.

 

Willem Ritstier
Uitgever: SubQ
168 pagina’s / €19,99 / softcover