Wol

Wol

1774
DELEN
Wol

In Wol ontmoeten we de Van Mergaerts: al generaties lang uiterst succesvolle wolhandelaren. Totdat hun bevoorrechte positie om zeep wordt geholpen door de moderne tijd. De hele familie leeft in luxe, maar met de aanschaf van een ‘totaal machine’ komt de welvaart plots tot een stilstand.

Alphons, de neef van de directeur, wordt gedwongen in te trekken bij zijn familie nadat zijn vader alle banden verbroken heeft en met de noorderzon is vertrokken. Alphons merkt al snel dat zijn familieleden niet met de nieuwe situatie om kunnen gaan.

In werkelijk schitterende tekeningen roept Aart Taminiau een beeld op van het Brabant tijdens de industriële revolutie. De monsterlijk grote machine (waarin grof geïnvesteerd is , maar het begeeft tijdens de demonstratie), kille familieverhoudingen en imponerende scenes zijn een lust voor je zintuigen. Inderdaad: je beleeft het mee. Hoor de zelfingenomen pastoor oreren over de overledene, terwijl je tussen het ongeïnteresseerde kerkvolk luistert naar wervelende gedachtes over de beste manier het eigen hachje te redden.

Taminiau zal heel wat potjes inkt geïnjecteerd hebben in zijn papier. Schaduwen en zwart worden opgeroepen door meer en meer lijnen. Gelaagde beelden en krachtige karakterkoppen maken het familiedrama nog intenser naarmate de climax nadert. Met Wol maakt Aart Taminiau ondubbelzinnig duidelijk dat hij tot de beste tekenaars van Nederland behoort. En daarbuiten. Een dikke tien.

Aart Taminiau
Uitgever: De Bezige Bij
176 pagina’s / €24,90 / hardcover

RECENSIEOVERZICHT
ARTWORK
10
SCENARIO
10
DELEN
Vorig artikelStripglossy 4
Volgend artikelKakkerlak