Zijde

Zijde

1842
DELEN

Zijde is het soort boek waarvan ik diep, diep gelukkig word. Een graphic novel avant la lettre: tekeningen en tekst die samensmelten, maar wel zelfstandig zijn. Zonder de lezer af te leiden. Die elkaar versterken. In een heerlijk epos over Hervé Joncour. ‘Herve Joncour was 32 jaar. Hij kocht en verkocht. Zijderupsen. Het was 1861’.

ZijdeDie tekst. Als afsluiter van een pagina. Als teaser die je meteen het boek in sleurt. Met daarnaast, bladzijde groot: een dromerig, een fabelachtig goed portret van de avontuurlijke handelaar: Hervé Joncour Zijn job is het vinden en kopen van geschikte zijderupsen. Of beter gezegd: de eitjes hiervan. En omdat de Europese varianten onbruikbaar zijn dankzij een hardnekkig en zeer besmettelijk virus moet hij op reis naar Egypte. Alleen.

‘Elk jaar, begin januari, vertrok hij. Hij stak zestienhonderd mijlen zee en achthonderd kilometer land over. Hij selecteerde de eieren, onderhandelde over de prijs, kocht ze. Daarna draaide hij zich om, stak achthonderd kilometer land en zestienhonderd mijlen zee over en keerde terug in Lavilledieu, meestal op de eerste zondag van april, meestal op tijd voor de hoogmis.’

zijde-alessandro-bariccoHet plaatsje Lavilledieu spint er goed garen bij. Nieuwe spinnerijen worden opgericht, men leeft in grote welvaart. Na enige tijd raken echter ook de Arabische eitjes besmet. Joncour wordt naar Japan gestuurd. In 1861  nog een hermetisch afgesloten gebied. Zijde ontpopt zich dan als het verhaal over een wereldreis. Over liefde, verdwenen vertrouwen, verlangen en smart. Over een groot stil meer, waarvan niemand de naam nog weet.

Zijde is literatuur. Het is een kunstboek bovendien, dankzij het werk van Rébecca Dautremer: een van de meest bekende Franse illustratrices. Ze tekent zoals anderen schrijven: om voortdurend nieuwe verhalen te vertellen. Ze illustreert niet alleen: ze vertelt er bonusverhalen bij. In haar kenmerkende dromerige stijl. Of zonodig cartoonesk, afgewisseld met magnifieke platen in Japanse sferen… Het artwork is afgeroomd met een zeer verzorgde hardcover.

zijde-alessandro-bariccoZijde werd in 1998 al uitgeroepen tot Booksellers International Book of the Year
Illustraties: Rébecca Dautremer
Tekst: Alessandro Baricco
V
ertaling: Manon Smits
Uitgever: 
Davidsfonds/Infodok
208 pagina’s / € 29,99 / hardcover

Deze recensie is ook gepubliceerd in De Boekenkrant van mei 2017

Koop hem in je boekwinkel of gewoon hier: