Beeldverhaal: strips op TV

Beeldverhaal: strips op TV

674
DELEN

Vanaf zaterdag 29 oktober komt de VPRO met een nieuwe, achtdelige serie over strips: Beeldverhaal. Presentator Jean-Marc van Tol, geestelijk vader van Fokke & Sukke, neemt de kijker mee in de wereld van de strip en laat zien wat er schuilgaat in de wereld achter de plaatjes. Van Suske & Wiske tot Jan, Jans en de kinderen en van Superman tot Astroboy: Beeldverhaal is een feest voor de fervente stripliefhebber en een openbaring voor de rest.

Niet eerder werd de strip als cultureel fenomeen op deze manier op televisie ontleed en in kaart gebracht. Net als muziek, literatuur en film, is strip een kunstvorm die iets overbrengt en invloed heeft. Hoe werkt dat? Welke strips zijn er? En welke zijn belangrijk geweest in de geschiedenis van de strip? Hoe wordt een getekend poppetje een icoon? De tekenaar gaat op pad om antwoorden te vinden. Tijdens zijn zoektocht passeren onder meer Kuifje, Olivier B. Bommel, autobiografische strips, Manga en superhelden de revue. Ook gaat hij naar België, stripland bij uitstek en dompelt zich onder in het minder bekende undergroundgenre.

“Strips zijn veel leuker dan televisie, maar als je dan toch naar televisie kijkt, laat het dan over strips gaan.” Aldus Van Tol.

Uiteraard konden we het niet laten om Jean-Marc te vragen waarom we nergens iets lezen over de graphic novel, ofwel in goed Nederlands: het beeldverhaal… “Graphic Novels komen in de verschillende afleveringen zeker aan bod”, stelt hij ons gerust. “Zo komt Maus van Art Spiegelman ter sprake in de aflevering over autobiografische strips en over underground. Peter Pontiacs Graphic Novel “Kraut” staat ook centraal in underground. Ook andere Graphic Novels komen veelvuldig aan bod, onder andere van Michiel van de Pol, Barbara Stok, Maaike Hartjes, Crumb, et cetera”. Volgnes Van Tol is het genre ‘graphic novel’ veel te breed om te behandelen in een half uur. “Je zou het moeten verfijnen. Bijvoorbeeld graphic novels over hoerenlopen, of zo…dan wordt het behapbaar”.

Hoe dan ook, wij zijn bijzonder nieuwsgierig naar dit prachtige intiatief!

Voor de liefhebbers is de making-of van Beeldverhaal ook te volgen op Facebook.

Uitzendschema

Aflevering 1, 29 oktober: Jan, Jans en de kinderen

Sommige striptekenaars gebruiken hun eigen leven als inspiratiebron. Hoe ver kun je daarin gaan en hoe eerlijk moet je zijn?
Jean-Marc van Tol praat in deze aflevering o.a. met Jan Kruis (Jan, Jans en de kinderen), Barbara Stok (Barbara Stok) en Gerrit de Jager (familie Doorzon en Zusje)

Aflevering 2, 5 november: Superman
Waarom is de Amerikaanse superheldenstrip zo populair in de VS en wat maakt de superhelden zo typisch Amerikaans?
Jean-Marc van Tol praat in deze aflevering o.a. met Chris Claremont (scenarist X-men), David Finch (tekenaar/scenarist “Batman the Dark Knight, Jonathan Ross (presentator en stripverzamelaar)

Aflevering 3, 12 november: Olivier B Bommel
Wat maakt de Bommel strips zo bijzonder? En wat is de invloed van Marten Toonder op de Nederlandse strip?
Jean-Marc van Tol praat in deze aflevering o.a. met Dick Matena (tekenaar), Hans Matla (stripverzamelaar), Pieter Steinz (chef boeken NRC)

Aflevering 4, 19 november: Kuifje
Welke rol heeft Kuifje gespeeld bij het ontstaan van de moderne Europese strip. Hoe hou je Kuifje nog levend onder de huidige str

Aflevering 5, 26 november: Astroboyiplezers? En welke invloed heeft Hergé gehad?
Jean-Marc van Tol praat in deze aflevering o.a. met Joost Swarte (tekenaar en Kuifjekenner), Henk Kuijpers (tekenaar Franka)

Manga is de Japanse stijl van strips maken. Waarom is manga zo typisch Japans en hoe komt het dat Manga in Japan zo enorm populair is?
Jean-Marc van Tol praat in deze aflevering o.a. met Yoshihiro Tatsumi (beroemde Japanse tekenaar), Haruko Kashiwagi (mangatekenares).

Aflevering 6, 3 december: Mr. Natural
De Underground-strip is een alternatieve stroming die in Amerika ontstond en in Nederland navolging kreeg. Maar bestaat underground nog wel?
Jean-Marc van Tol praat in deze aflevering o.a. met Jerry Moriarty (Amerikaanse undergroundtekenaar), Peter Pontiac (tekenaar), Evert Geradts (tekenaar en oprichter undergroundblad “Tante Leny presenteert”)

Aflevering 7, 10 december: Suske & Wiske
België is een belangrijk stripland. Iedereen kent Suske & Wiske, maar er is ook een belangrijke nieuwe generatie stripmakers.
Jean-Marc van Tol praat in deze aflevering o.a. met Toon Horsten (stripjournalist), Brecht Evens (striptekenaar), Luc Morjaeu en Peter van Gucht (tekenaar en scenarist Suske & Wiske)

Aflevering 8, 17 december: Sigmund

Iedere dag beginnen veel mensen de dag met een krantenstrip. Over tekenaars die iedere dag grappig moeten zijn. En wat is dat dan, humor?
Jean-Marc van Tol praat in deze aflevering o.a. met Peter de Wit (tekenaar Sigmund), Ronald Giphart (schrijver/humorspecialist), Mark Retera (tekenaar Dirkjan).

 

 
Uitzending: vanaf zaterdag 29 oktober

23.05 uur / Nederland 2 / acht afleveringen van dertig minuten