Peter Pontiac: loon naar werken

Peter Pontiac: loon naar werken

466
DELEN

We schreven het al eerder: in september 2011 ontvangt Peter Pontiac de prestigieuze Marten Toonderprijs voor zijn hele oeuvre van het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst. Tegelijkertijd verschijnt ook zijn verzameld stripwerk: Rhythm. De bundeling is een uitgelezen kans om je Pontiac-verzameling compleet te maken. Zijn strips verschenen overal en nergens. Maar de bundel is ook een prima manier om voor het eerst kennis te maken met een van de grootste striptekenaars van Nederland. Nooit eerder is een compleet overzicht van zijn stripoeuvre gepubliceerd. In Rhythm zijn alle strips chronologisch geordend, het geeft zijn ontwikkeling van de underground-strips uit de jaren zeventig tot zijn latere werk weer, maar ook langere verhalen als Lost in the Lowlands en Requim Fortissimo.

 

Peter Pontiac is beroemd in binnen- en buitenland. Hij publiceert en exposeert sinds de jaren zeventig strips in verschillende landen. Hij illustreert voor onder andere VPRO-Gids, NRC Handelsblad, Oor en hij maakt boekomslagen. Zijn bekendste werk is Kraut over het leven en de mysterieuze verdwijning van zijn vader. Eind jaren negentig won Pontiac de Stripschapspenning en de Professor Pi-illustratorenprijs. Op 9 september 2011 wordt de Marten Toonderprijs aan hem uitgereikt in de Grote Kerk in Breda, daarna opent de overzichtstentoonstelling Comix, Hot Pix & Tragix in het Graphic Design Museum in Breda. De expositie loopt van 10 september tot 27 november 2011.

 

De pers over Pontiac (Kraut):

‘Niet alleen de vorm maakt dit boek uniek, ook de persoonlijke invalshoek van Pontiac die postuum probeert te communiceren met zijn vader is fascinerend.’ – NRC Handelsblad

 

‘Kraut kreeg de vorm van een brief met illustraties. Zo’n document, dat slechts door een striptekenaar gemaakt kan worden, is uniek in de Nederlandse literatuur. Ook inhoudelijk onderscheidt Pontiacs verhaal zich van de gangbare biografie.’ – Algemeen Dagblad

 

Auteur: Peter Pontiac

Uitgever: Oog & Blik / De Bezige Bij

368 pagina’s / ca €49,90

 

Zodra het boek verschenen is plaatsen we uiteraard een recensie en is het boek via Striptip! te bestellen. Rhythm wordt het GRATIS ingepakt en thuisbezorgd.