Dubbel Denkraam

Dubbel Denkraam

370
DELEN

Marten Toonder was een man met veel gezichten: schrijver en tekenaar, zakenman en artiest, kluizenaar en acteur, realist en magiër. Al die karakters komen uitgebreid aan de orde in de tentoonstelling ‘Een Dubbel Denkraam’ over het leven en werk van Marten Toonder, in het Letterkundig Museum in Den Haag.

Denkramen
Het museum heeft Erik de Graaf gevraagd om de dubbele denkramen te verbeelden. In zes illustraties zijn belangrijke thema’s uit Toonders leven te zien. Zijn jeugd in Rotterdam, de Toonderstudio’s in de Tweede Wereldoorlog, taalvernieuwing, maatschappijkritiek, de Bommelsaga en de Ierse periode. ‘Ik heb in elke tekening een binnen- en buitenwereld gecreëerd waarin een zeker contrast zit. De gesuggereerde ruimte laat zich tevens zien als een opengeslagen boek,’ licht De Graaf zijn karakteristieke tekeningen toe.

Prominent
De platen hebben een prominente plaats gekregen in de tentoonstelling en zijn geprint op 100 x 70 cm in de lenticulaire techniek, waardoor een magisch effect ontstaat: details veranderen wanneer je langs de illustraties loopt (denk maar aan de oude 3-d kaarten).

Uitgave
Het museum heeft de werken bovendien uitgebracht als boekwerk. Een prachtig vormgegeven kleinood waarin het begrip ‘venster’ letterlijk is genomen – de denkramen naar de buitenwereld zijn zo uitgesneden dat je er bijna door wilt stappen. Het prikkelt constant de nieuwsgierigheid naar de volgende, wederom schitterende tekening. Het collectors item is zowel verkrijgbaar in de museumwinkel als via de website van De Graaf.

Ook de illustraties kunnen op de website van Erik de Graaf worden besteld als piëzografie (70 x 50 cm), genummerd en gesigneerd.

Het museum organiseert nog tal van andere “Toonder-activiteiten’. Zo is er op 3 en 17 november Strippen op zaterdag. Een stripworkshop met presentaties van Erik Kriek (3 november) en Barbara Stok (17 november), zelf zal Erik op beide zaterdagen over zijn Toonder tekeningen vertellen. Er wordt afgesloten met een workshop striptekenen. Bezoek voor meer informatie de website van het Letterkundig Museum.

De tentoonstelling loopt tot en met 31 januari 2013.

 

Tekenaar: Erik de Graaf
Uitgever: Letterkundig Museum
28 pagina’s / €7,50

Bestellen

 

[hr color=”white” width=”100″ border_width=”1″ ]