Home Nieuws Chad Bilyeu wint Tim Killiam Prijs 2024

Chad Bilyeu wint Tim Killiam Prijs 2024

De Jury van de Tim Killiam Prijs heeft Chad Bilyeu geselecteerd als winnaar van de tweede editie. De prijs is een initiatief van Stichting Tim Killiam, die de nalatenschap beheert van de gelijknamige architect, tekenaar en fotograaf (1947-2014). Hij was bedenker en uitgever van de Amsterdamse Grachtengids.

Door Jeroen van Esch

Chad BilyeuDe jaarlijkse prijs omvat een serieus geldbedrag van €15.000 en is bestemd voor makers die een originele of waardevolle bijdrage leveren aan het beeld van Amsterdam. Ook is er een tentoonstelling gekoppeld, om het publiek te laten kennismaken met het werk van de winnaar. Hiervoor is een samenwerking aangegaan met het Grachtenmuseum Amsterdam.

Nieuwe kijk
Uit het juryrapport: “Chad Bilyeu biedt een nieuwe kijk op de stad en bezit als kunstenaar een sterk en volstrekt eigen handschrift. Zijn verhalen geven inzicht in de manier waarop nieuwkomers de stad zien, maar houden Amsterdammers zelf ook een spiegel voor.” De jury heeft het begrip ‘beeld van Amsterdam’ met de uitreiking van deze tweede editie van de prijs maximaal opgerekt. Waar de winnaar van de eerste prijs, Arie Schippers, het stadsgezicht van Amsterdam letterlijk verruimde door de rafelranden van de stad in beeld te brengen, doet Chad Bilyeu dit figuurlijk. Niet zozeer het uiterlijke aangezicht van straten en gebouwen worden door hem in beeld gebracht, maar dat wat hem – geboren en getogen in Cleveland, Ohio, VS –in zijn nieuwe thuis opvalt.


Tim Killiam

Tim Killiam kwam in 1974 als Amerikaan naar Amsterdam en viel als architect voor het stedenbouwkundige wonder van de Amsterdamse grachtengordel. Chad Bilyeu had tijdens zijn eerste toeristische bezoeken aan Amsterdam (2000-2006) vooral aandacht voor het uitgaansleven en de coffeeshops op de wallen. In 2009 kwam hij hier echter ook wonen. Eerst als student American Studies maar gaandeweg trokken de kunsten hem meer. Zijn leefgebied werd verruimd en Amsterdam werd het onderwerp van zijn verhalen die hij door fellow artists liet illustreren. De zes Engelstalige edities van Chad in Amsterdam werden in eigen beheer uitbracht en in 2023 tot een hardcover gebundeld bij de Amsterdamse uitgeverij van stripboeken en graphic novels Scratch Books.

De Tim Killiam Prijs 2024 wordt op donderdag 18 april in het Grachtenmuseum uitgereikt tijdens de opening van de tentoonstelling. De tentoonstelling loopt t/m 30 juni 2024.

Bestel dit boek meteen online: