Home Waarom strips in het onderwijs?

Waarom strips in het onderwijs?

Lezen en schrijven is een essentieel onderdeel van iedere les. Bij het vak Nederlands worden leerlingen uitgedaagd om boeken te lezen. Met name in het vmbo staat het lezen onder druk. De dikte van een boek kan al een drempel opwerpen. Kortom: lezen heeft een imagoprobleem.

Daarom pleiten wij voor het lezen van stripboeken tijdens de les. Het aanbod is enorm en wij dragen graag een flinke steen bij aan de promotie van het beeldverhaal. Pubers zijn beelddenkers, meer nog dan volwassenen.

Een leerling hoeft bijvoorbeeld niet alleen maar proza te lezen om de fantasie en de woordenschat te vergroten. De wisselwerking tussen mooie illustraties en goede scenario’s van stripboeken heeft hetzelfde effect. Er liggen voor jongeren geweldig mooie, eigentijdse stripboeken klaar om gelezen te worden. Allerlei genres zijn beschikbaar. Het dagboek van Anne Frank als beeldverhaal, de zeer toegankelijke en bovendien briljante fantasyreeks ‘Het Narrenschip’ en een biografie over een Franse topcrimineel. De boekhandel heeft een ruim aanbod, maar vooral online zijn de stripboeken ruimschoots beschikbaar. Check vooral ook het aanbod van de bibliotheek.

De komende tijd zullen wij het aantal opdrachten en lessen uitbreiden. Ben jij docent en heb jij lesmateriaal beschikbaar over fictie en met name het stripboek of over striptekenen? Stuur ons een bericht. We komen graag met je in contact.

Opdracht
Stripboekanalyse

Les
Hoe maak je zelf een stripverhaal?