Home Nieuws Herman Roozen is de nieuwe Stripmaker des Vaderlands

Herman Roozen is de nieuwe Stripmaker des Vaderlands

Stripmaker Herman Roozen is op vrijdag 2 oktober tijdens een licht chaotische presentatie (check die laptop nou eens vooraf) uitgeroepen tot nieuwe Stripmaker des Vaderlands. Hij neemt op 1 januari het stokje over van Margreet de Heer voor een termijn van drie jaar. Zijn doel: meer strips in de bibliotheek.

‘Bibliotheken in Nederland doen het hartstikke goed, maar er kan nog meer, zeker als het om strips gaat, en daar wil ik graag bij helpen’, aldus de tweede Stripmaker des Vaderlands. ‘Strips staan al gauw in een raar hoekje tussen prentenboeken en young adult in, en dan is het ook nog eens voornamelijk Suske en Wiske en Donald Duck. Maar er zijn zoveel meer variëteiten in strips, die net zo goed tussen de gewone boeken kunnen staan. Strips kunnen overal. Dat wil ik laten zien, en ik wil dat er meer strips beschikbaar komen om te lenen.’

Herman Roozen
Herman Roozen © Rutger Bronts

Herman Roozen
Herman Roozen (Toldijk, 1966) is een echte duizendpoot op stripgebied. Samen met Pieter Hogenbirk maakte hij de historische gagstrips Rembrandt (over Rembrandt van Rijn) en De Ruyter (over Michiel de Ruyter), en recenter Van Oranje, een persiflage op de koninklijke familie. Daarnaast heeft hij meegeschreven aan grappen voor de strip DirkJan van Mark Retera, en schreef hij regelmatig scenario’s voor Jan, Jans en de kinderen. Zijn werk is in veel belangrijke stripbladen verschenen, waaronder Donald Duck, Okki, Eppo en Tina. Hij woont in het Drentse Coevorden. Jawel, letterlijk onze buurman, ons hoofdkantoor is gevestigd in Gramsbergen 🙂 .

plannen herman roozenTijdens het Stripweekend in Haarlem is Herman Roozen onthuld als nieuwe Stripmaker des Vaderlands. Margreet de Heer maakte dat bekend, nadat ze een overzicht had gegeven van haar afgelopen drie jaar als vaandeldrager van de strip. Hoogtepunt daarvan was de gids Graphic Novels voor de leeslijst. Daarin selecteerde ze ruim vijftig stripboeken en graphic novels die geschikt zijn voor het literatuuronderwijs op de middelbare school. De gids kreeg veel bijval uit het onderwijs en tientallen docenten zijn ermee aan de slag gegaan.

Slogan
De slogan waarmee Herman Roozen de barricades opgaat is een heel andere: ‘Strip, het meest veelzijdige stukje lees. Strip!’ Vanaf 1 januari is hij de tweede stripmaker die inkleuring mag geven aan het ambt van Stripmaker des Vaderlands.