Home Nieuws Wie wordt de nieuwe Stripmaker des Vaderlands?

Wie wordt de nieuwe Stripmaker des Vaderlands?

De termijn van Stripmaker des Vaderlands Herman Roozen zit er bijna op. De grote vraag is natuurlijk wie hem gaat opvolgen. Dat wordt bekendgemaakt op zaterdag 23 september, op het Stripfestival Breda.

Door Jeroen van Esch

De termijn van de nieuwe Stripmaker des Vaderlands start op 1 januari 2024, en duurt drie jaar. Stichting aaStrips, die de Stripmaker des Vaderlands ondersteunt, is uitgekomen bij een zeer productieve stripmaker met een vlotte schrijf- en tekenpen die populair is bij een merendeels jong publiek. Het is een professional die wil benadrukken dat striptekenen een vak is, en die graag een podium wil creëren voor collega’s uit de stripwereld. Bij de onthulling zal deze komende Stripmaker des Vaderlands de hoofdlijnen van diens plannen uit de doeken doen.

Herman Roozen
Herman Roozen is Stripmaker des Vaderlands sinds 2021 en kan terugkijken op een geslaagde termijn als ambassadeur van de strip. Met zijn slogan ‘Strip, het meest veelzijdige stukje lees. Strip!’ heeft hij de grote diversiteit aan strips laten zien. Hij is gestart met de Dag van de Stripmaker, een dag waarop stripmakers bij elkaar komen om van elkaar te leren en ideeën uit te wisselen. De eerste twee edities in zijn thuisstad Coevorden werden met veel enthousiasme ontvangen door de beroepsgroep. De Dag van de Stripmaker zal onder de nieuwe Stripmaker des Vaderlands zeker een vervolg krijgen.
Daarnaast heeft Roozen zichzelf op de kaart gezet met zijn ‘centsprenten’, waarmee hij het grote publiek op de hoogte hield van zijn wedervaren en actuele gebeurtenissen.

Ontstaan Stripmaker des Vaderlands
Margreet de Heer was van 2017 t/m 2020 de allereerste Stripmaker des Vaderlands. Ze werd door het publiek gekozen uit vier genomineerde kandidaten. Zij trok de aandacht met haar gids Graphic Novels voor de Leeslijst, die nog steeds gratis te downloaden is. Daarna heeft zij symbolisch haar potlood doorgegeven aan Herman Roozen. Zijn termijn loopt van 2021 t/m 2023.

Op 23 september zal Herman Roozen dat potlood weer doorgeven aan zijn opvolger voor de periode 2024 t/m 2026.

Datum: Zaterdag 23 september 2023 Tijd: 15:00 uur
Plaats: Stripfestival Breda
Chassé Theater Breda

Claudius Prinsenlaan 8, 4811 DK Breda