Home graphic novel Dat is dan jouw probleem

Dat is dan jouw probleem

De cover van Dat is dan jouw probleem lijkt op een kindertekening. We zien een boom met vogels en stripmaker Micky Dirkzwager die de tak waar ze op zit, doorzaagt. Is het omslag een voorbode voor de rest van het boek?

9789492037718De eerste pagina biedt nog geen hoop, want ja hoor: een kat. Snel doorbladeren. Een verveelde student. Een vloekende student. Meer katten. Een naaktslak. Student met viool. Kokende huisgenoten. Opnieuw een naaktslak. Bloederige afwisseling: ongesteld een spiraaltje laten zetten op je negentiende, afgetopt met, jawel, een naaktslak en schommels in de kroeg.

In de tekenstijl van het boek is een duidelijk verschil tussen nonchalante schetsen en kinderlijke tekeningen. De figuren van Dirkzwager bestaan uit simpele lijnen, die overigens mooi zijn ingekleurd. Wie echter zoekt naar verrassende details, of mooi uitgewerkte pagina’s komt bedrogen uit. Afgezien van de serie L’Oreal-posters misschien, maar die zijn vooral erg flauw.

elastiekje
Door de vele fragmentarische situaties mist Dat is dan jouw probleem jammer genoeg een verhaallijn. Het is een verzameling situaties, meningen en naaktslakken. Op de achterkant vraagt Dirkzwager de lezer af of je altijd al hebt willen weten hoe het leven van eerstejaarsstudenten er nu echt uitziet. Een risico is dat mensen keihard ‘NEE!’ roepen. Als je geluk hebt, wordt er driftig geknikt. Vervolgens wek je toch de verwachting dat je al die clichés weg gaat nemen: drank, seks, te lui om te poepen en dan ook nog op zoek naar een plek in de maatschappij. Maar nee. Dat lukt dus niet. Het is eerder een enthousiaste bevestiging.

Dat is dan jouw probleem

En dan kun je er ‘you’ll love it or you hate it bij zetten, of heel groot ‘Dat is dan jouw probleem’ opschrijven, maar daarmee is het kousje niet af natuurlijk. Een beeldroman koop je toch voor het beeld en het verhaal. Of ten minste een van beiden. Als je niet snapt dat de touwen van een schommel strak staan als er iemand op zit, of dat de hoofdpersonen minstens herkenbaar moeten zijn, boet je als beginnend stripmaker helaas in aan geloofwaardigheid. Er zit absoluut potentie in het werk van Dirkzwager. Er moet alleen iets meer gefinetuned worden. Zeer benieuwd naar haar volgende boek.

Micky Dirkzwager, Dat is dan jouw probleem, Uitgeverij Brandt, 96 pagina’s (€ 15,00)

Deze recensie werd ook gepubliceerd in De Boekenkrant van februari 2018.