Home Recensies De dood steekt diep in hetzelfde vel

De dood steekt diep in hetzelfde vel

In het New York in 1947 kun je maar beter een blanke huidskleur hebben. Bij incidenten word jij ontzien en de beschuldigende vinger gaat vaak aan jouw neus voorbij en wordt gericht op die ene met een kleurtje. We kruipen in de huid van Dan. Een man met een blanke huid die weet dat ‘ie zwart bloed door zijn aderen heeft stromen en zijn hart sneller laat kloppen als hij zich omringt met zijn ‘soort’. Maar niemand mag het weten. Niemand.

Door Bastiaan van Esch

In dit tweede verhaal van een vierdelige reeks met oneshots van Boris Vian is de tweedeling tussen blank en zwart nog harder opgetekend dan in ‘Ik zal spuwen op jullie graf’. Waar de trots van het zwart zijn overheerst in deel 1, daar is de angst om ontdekt te worden zwart te zijn de rode draad in ‘De dood steekt in hetzelfde vel’.

Dan werkt als uitsmijter in een club en vervelende gasten werkt hij hardhandig de tent uit. Opgekropte woede vindt zijn weg naar buiten via zijn eeltige vuisten. Een woede vol angst om ontdekt te worden. Zijn blanke leven met zijn vrouw en kind is hem alles waard. Zoveel zelfs dat het plegen van een moord hem niet weerhoudt om de geest in de fles te houden. Een klopjacht door de straten en schimmige panden van New York is het gevolg.

Ruw ruwer ruwst
Boris Vian alias Vernon Sullivan heeft er wederom een ruig en schurend verhaal van gemaakt. Alles is erop gericht ophef te veroorzaken. De zelfingenomenheid van de blanken zorgt bij mij voor plaatsvervangende schaamte. De bewijsdrang van de zwarten resulteert onbedoeld in aloude vooroordelen. Het kost weinig moeite om de balans tussen fictie en werkelijkheid te hervinden, maar veel ruwer zal een verhaal niet snel zijn.Thriller van hoog illustratief niveau
De illustraties zijn zoals verwacht niets verhullend. Een voldongen feit na deel 1. Je weet van te voren wat je kunt verwachten: veel geweld, veel naakt, maar bovenal tekeningen van hoog niveau. Je voelt de spanning in de tekeningen, de snelheid, de angst en de wanhoop. Een prima vervolg.

De dood steekt in hetzelfde vel
Scenario: Jean-David Morvan
Tekeningen: Gerrán Erramouspe & Mauro Vargas
Inkleuring: Hiroyuki Ooshima
Uitgeverij: Daedalus
86 pagina’s / hardcover / € 29,99