Home Recensies Detectives 3: Ernest Patisson – sterke klassieke ‘whodunnit’

Detectives 3: Ernest Patisson – sterke klassieke ‘whodunnit’

1922. De vermaarde detective Ernest Patisson wordt door “oude vriend” Phillips gevraagd hem te vergezellen naar een Schots eiland. Op het eiland staat een landhuis waar het, naar verluidt, spookt. De meest wilde verhalen doen over het eiland de ronde. Ondanks het gebrek aan een misdrijf gaat Patisson met Phillips mee. 

Door Martijn Douma 

Vreemd gedrag… 
Het landhuis is eigendom van James en Marissa Wallace, vrienden van Phillips. Naast de twee personeelsleden, Hector de norse butler en de recent in dienst gekomen dienstmeid Clarisse, zijn de Wallaces de enige bewoners van het eiland. Omdat Marissa sinds enige tijd vreemd gedrag vertoont, alsof ze spoken ziet, en Phillips andere aanwijzingen heeft dat er iets mis is, krijgt Patisson het verzoek om zijn mening te geven over wat er zich op het eiland afspeelt.  

Misdaad en ‘faits divers’ 
Na een moeizame tocht door barre weersomstandigheden arriveren de beide heren in het landhuis. Naast genoemde bewoners is ook Jeremy Wallace aanwezig, een neef van James die als een zoon voor hem is. Hij blijkt journalist te zijn, gespecialiseerd in ‘misdaad en faits divers’, wat Patisson in het verkeerde keelgat schiet (“Het was een valstrik!”). De verloofde van Jeremy, Patricia, is ook aanwezig, net als de onsympathieke notaris van Wallace, Raymond Bradbury (wellicht een verwijzing naar de Amerikaanse schrijver). 

Whodunnit? 
Wanneer er op een gegeven moment toch een dode valt, ontspint zich een klassieke ‘whodunnit’. Alle elementen zijn ervoor aanwezig: diverse personen met hun eigenaardigheden en elk een eigen motief en het stormachtige weer waardoor ze opgesloten zitten. Dit wordt nog eens versterkt wanneer er een tweede dode valt. Het angstaanjagende sfeertje in het landhuis wordt heel goed neergezet. Het is een spannend verhaal, waarin de vraag natuurlijk blijft of Patisson het mysterie weet op te lossen. 

Karakteristieke slimme ijdeltuit 
De persoon Ernest Patisson wordt overigens ook sterk gepresenteerd: hij is een ijdel figuur, die rustig een heel gezelschap op zijn komst laat wachten wanneer zijn snor niet goed zit of zijn kleding nog niet in orde is. Verder is hij snel geagiteerd en in zijn eer aangetast. Scherp van geest is hij echter wel: hij gelooft niet in spookverhalen, fabels en legenden.  

Sterk scenario 
Wederom een sterk scenario van de hand van Fransman Herik Hanna (1977) dus, die, nadat hij het album ‘Zeven detectives’ uit de reeks Zeven (Silvester Strips) had geschreven, besloot een zevendelige reeks rond verschillende detectives te schrijven. Met de hulp van verschillende tekenaars. 

Fraai getekend 
Tekenaar van dienst in dit album is Ceyles (Frankrijk, 1979), van wie dit het tweede in het Nederlands vertaalde werk is. De tekeningen zijn dik voor elkaar: de stormachtige weersomstandigheden op zee, in het bos en bij het huis zijn fraai weergegeven, net als het statige landhuis met bijpassende inrichting. De personages heeft Ceyles karakteristieke koppen meegegeven en dat werkt prima. De uitstekende inkleuring, door Lou, versterkt de sfeer ook nog eens. 

Detectives 3: Ernest Patisson – ‘Vervloekt’ is een heerlijk klassiek ‘whodunnit’-album, op naar het volgende Detectives-mysterie! 

Tekeningen: Ceyles 
Scenario: Herik Hanna 
Inkleuring: Lou 
Vertaling: P. Moretti 
Grafische vormgeving: Studio MYX 
Uitgeverij: Silvester Strips 
Uitgever: Silvio van der Loo 
56 pagina’s / €17,95 hardcover / € 8,95 softcover 
ISBN 9789463064279 (hardcover) en 9789463064286 (softcover)