’s Avonds ben je nog met je geliefden aan het dollen en is alles normaal. Op de achtergrond schiet het laatste nieuws in felle kleuren en geluiden uit de tv. Iets met vage torens en verdwijnende mensen. Je hoort het wel, maar je luistert er niet naar. De volgende ochtend ontwaak je. Geen vader en zus te bekennen. De straat is leeg, evenals de woonwijk en de rest van de stad. Leegte alom. De wereld voorbij.
Door Bastiaan van Esch
Selen is in paniek. Ze rent de straat op. Ze wordt vast voor de gek gehouden. Als ze beseft dat het menens is, verliest ze de controle over haar pas en struikelt. Terwijl ze goed en wel beseft wat er gebeurd is, ontdekt ze een wit schijnsel dat vanuit de wolken in verbinding staat met de aarde.
Verlaten en gezien
Héli is het wachten zat. Ze heeft een besluit genomen. Ze gaat op zoek naar de grootste witte toren. Dat is namelijk waar het in dit verhaal om draait: torens. In elke stad verschijnen ze. Inwoners verdwijnen en de steden wordt steeds stiller. De eenzaamheid is voelbaar. Een raaf houdt haar nauwlettend in de gaten.
Mysterie van de witte torens
Wandelend door de stad ziet ze allerlei mensen. Een vrouw veegt de stoep en voert haar taak uit met een uitdrukkingsloze blik. Héli ziet haar wel, maar fysiek is de dame onbereikbaar. De angst bekruipt haar dat iedereen die haar pad kruist zo zal zijn. Héli heeft zich ondertussen in veiligheid weten te brengen. Na een aanval van een stel wilde honden werpt ze zich in een vreemd huis doodmoe neer op een bed en verdrinkt in een diepe slaap.
En dan maken we opnieuw kennis met Selen. Ze laat Héli ontwaken en meteen zit de schrik zit er goed in. Er zit iemand op haar bed. Ze reageert! Er is communicatie mogelijk! Na het uitwisselen van ervaringen wordt een plan gemaakt. De twee meiden besluiten om het mysterie van de witte torens tot op de bodem uit te zoeken. Een zoektocht die leidt tot opmerkelijke ontdekkingen.
Staande ovatie
Ooit was er voor al die schrijvers en tekenaars die eerste keer: het debuut. Timothée Leman maakt met deze eersteling op verbluffende wijze zijn entree. Wat een grafisch spektakelstuk! Superlatieven schieten tekort. Ik heb niet eerder zo genoten van een beeldverhaal. De tekeningen zijn om van te smullen. De gelaagdheid van de tekeningen en de tastbare emoties zijn indrukwekkend. Het tekenwerk is zo compleet, een foto is er niks bij.
Een beeld zegt meer dan…
Het minimale aantal woorden is genoeg om het apocalyptische verhaal te omlijsten. Een groot thema wordt door de ogen van de twee hoofdpersonen op knappe wijze compact gehouden. Het is Leman gelukt om met zijn boek in mijn persoonlijke top 3 van beste boeken van 2021 te komen. Voor dit moment weliswaar, want het jaar is nog niet af. Kortom: dit debuut verdient een staande ovatie.
De Wereld Voorbij
Scenario, tekeningen en inkleuring: Timothée Leman
Uitgeverij: Daedalus
Vertaling: Dieter van Tilburgh
ISBN: 9789463943086
160 pagina’s / € 29,99 / hardcover