Home graphic novel Groenland: ‘illegaal, maar wel duurzaam’

Groenland: ‘illegaal, maar wel duurzaam’

Groenland

Vissen doen ze er illegaal, maar wel duurzaam. Bijvoorbeeld Groenlandse haai (‘wel lang koken hoor!’). De lokale specialiteit wordt nog maar door één man gemaakt: Kiviak – in een uitgeholde zeehond gefermenteerde zeevogels. Dit alles wordt geïntroduceerd door de vlogger Malik. Het is smullen geblazen in Groenland.

Door Jeroen van Esch

Groenland coverNiet alleen Malik, maar iedereen lijkt video’s te maken. Zoals de toeristen op het schip dat een orka vangt (‘vanavond verse Mattak!’). Yallla, yalla en terug naar Malik.
Hij showt zijn leven in het kleine stadje Anoritooq, waar hij samen met zijn ouders woont. Het gezin is gehard door een bestaan aan de ijskoude zee, de sneeuw en tussen de ijsberen. Vakantiegangers die niet weg kunnen wegens de mist, nemen gewoon een Russisch vrachtvliegtuig. Nood breekt wet, want het cruiseschip wacht niet.

Check this ff out
Malik leidt ons, samen met zijn homies ’the squad gang live from the arctic’ rond in het dorp en de omgeving. Langs de achtergelaten puinhopen van de oude Amerikaanse legerbasis. Ondertussen worden de livestreams achter elkaar online gegooid, door de professional dropouts die school skipping like a pro toch maar even hun wekelijkse bezoekje aan de demente mevrouw Larsen afleggen, om haar apparatuur te repareren of het gordijn weer recht te hangen.

GroenlandDikke lagen
Haak niet af. Groenland is zoveel meer dan wat vloggende verveelde pubers. Mark Hendriks heeft zorgvuldig de verschillende lagen verwerkt met zijn pen en zwarte waterverf. Zonder verdere uitleg wordt een commerciële slachting van ijsberen, zeehonden en walrussen geserveerd. Of pagina’s lang geweldige, maar minimalistische platen van de uitgestrekte en woeste omgeving. Soms als een soort negatief – maar steevast een lust voor het oog. In een paar streken tovert hij een minuscule sneeuwscooter tevoorschijn die over het ijs beweegt. Met in de verte, licht aangezet, de dreigende bergtoppen.

GroenlandBinnen handbereik
Groenland is zo’n boek dat je geamuseerd leest op zaterdagavond. Om het vervolgens op zondagmiddag er weer bij te pakken om extra te genieten van het artistieke teken- en schilderwerk, van de rust, van het vreemde wereldje in het hoge noorden. Het weekend erna: idem dito. Leg deze graphic novel binnen handbereik, ook om trots aan anderen te laten zien, zodat ze begrijpen wat er zo tof is aan dit genre. Must have, peace out!

Groenland
Scenario & tekeningen: Mark Hendriks
Uitgever: Scratch books
256 pagina’s / hardcover / €24,95

Haal dit boek bij je favoriete winkel of bestel direct online:

RECENSIES OVERZICHT
ARTWORK
SCENARIO
Vorig artikelDe Strip Speeddates van november 2021
Volgend artikelStriptips Jonge Lezers Editie 2
groenland-illegaal-maar-wel-duurzaamVissen doen ze er illegaal, maar wel duurzaam. Bijvoorbeeld Groenlandse haai ('wel lang koken hoor!'). De lokale specialiteit wordt nog maar door één man gemaakt: Kiviak - in een uitgeholde zeehond gefermenteerde zeevogels. Dit alles wordt geïntroduceerd door de vlogger Malik. Het is smullen geblazen in Groenland.