Home Recensies Hélène Boucher: pionier met passie voor vliegen

Hélène Boucher: pionier met passie voor vliegen

Het leek haast onmogelijk: een Franse vrouw die begin twintigste eeuw piloot werd. Toch is dat wat Hélène Boucher deed. In deze stripbiografie krijgen we een inkijkje in haar leven. 

Door Martijn Douma 

Passie voor vliegen 
Ouder dan 26 is ze niet geworden, de Franse pilote Hélène Boucher (1908-1934). In dit album wordt haar leven beschreven, waaruit vooral haar passie voor het vliegen blijkt. Het was niet makkelijk voor haar om pilote te worden, gezien de positie van de vrouw in het begin van de twintigste eeuw. Maar door vol te houden en zich niet weg te laten zetten door mannen die haar probeerden te ontmoedigen (“een vrouw kán helemaal niet vliegen”) bereikte ze gestaag haar doelen. Door zich te laten gebruiken als het ‘gezicht’ van enkele vliegtuigfirma’s weet ze steeds betere toestellen te verkrijgen en zichzelf als pilote te verbeteren. Toen ze, als een van de weinige vrouwelijke vliegeniers, landelijke beroemdheid had vergaard begon ze zich bovendien in te zetten voor de emancipatie van de vrouw. Een ongeval met haar vliegtuig werd haar uiteindelijk noodlottig. 

Tragische ster 
Laat dit stripboek nu net met het ongeluk beginnen… Vervolgens wordt teruggeblikt naar een interview dat ze enkele weken daarvoor aan een journalist had gegeven. We krijgen te zien hoe ze van jongs af aan al eigengereid was en zeer geïnteresseerd in alles wat met techniek en snelheid te maken had. Hoe ze álles opzij zette voor het vliegen; in het vormen van een gezin, wat destijds verwacht werd, had ze geen enkele interesse. Ze neemt deel aan wedstrijden met mannen, onderneemt solo lange afstandsvluchten en doet aan stuntvliegen. Ze pakt wereldrecords en wordt een ster, een beroemdheid. Waarschijnlijk had ze het nog veel verder geschopt, als dat noodlottige ongeluk er niet geweest was. 

Steriel 
Zoals ik al eerder heb aangegeven durf ik geen uitspraken te doen over de accuraatheid van de getekende vliegtuigen. Daarvoor weet ik er simpelweg te weinig van. Maar de tekeningen in het algemeen, van Olivier Dauger, zijn niet mijn pakkie aan: ik heb er niet zoveel mee. De manier waarop mensen en vliegtuigen zijn getekend vind ik nogal steriel en simplistisch. In sommige tekeningen zijn de gezichten niet helemaal geslaagd, in andere herken je de betreffende persoon maar moeilijk terug. Veel tekeningen tonen de vliegtuigen waarin Boucher vloog en vluchten die ze heeft gemaakt en deze zien er best aardig uit. De inkleuring (ook door Dauger) is redelijk recht toe recht aan en zorgt ook niet voor iets extra’s, wat in andere gevallen dan nog wel eens het geval wil zijn. Dauger is overigens bekend van de reeksen Hemel in puin (5 delen) en Hemel in strijd (4 delen), beide bij Silvester Strips verschenen. 

Powervrouw voor in de geschiedenisboeken
 
Het verhaal zelf, opgetekend door Didier Quella-Guyot, is best interessant: het geeft een mooi beeld van een powervrouw avant la lettre, die geheel tegen de stroom in haar droom wilde verwezenlijken en daarin wonderwel is geslaagd. Hélène Boucher heeft zichzelf destijds stevig op de kaart gezet. Ondanks haar korte carrière is ze de boeken in gegaan als een van de vrouwelijke pioniers van het luchtruim. Dat Antoine de Saint-Exupéry, de schrijver van De kleine prins, een lofdicht over haar geschreven heeft (achterin het album opgenomen) zegt dan ook wel genoeg. Leuke biografie. 

 

Tenslotte nog een noot: de ondertitel van dit album, ‘de vallende ster’, slaat de plank mis wat mij betreft: Hélène Boucher was een rijzende ster, geen vallende!  


Tekst: Didier 
Quella-Guyot 
Tekeningen en inkleuring: Olivier Dauger 
Vertaling: Frederik van Wonterghem 
Grafische verzorging: Studio MYX 
Uitgeverij: Silvester Strips 
Uitgever: Silvio van der Loo 
48 pagina’s / hardcover € 17,95 / ISBN 9789463064958 

[bol_product_links block_id=”bol_5c75994723659_selected-products” products=”9200000103879966″ name=”Hélène Boucher” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

RECENSIES OVERZICHT
Tekst
Tekeningen
Vorig artikelAngel Wings 5: Black Sands
Volgend artikelCafé Noir 1 – Colombia: ethische koffie die aangebrand ruikt
helene-boucher-pionier-met-passie-voor-vliegenHet leek haast onmogelijk: een Franse vrouw die begin twintigste eeuw piloot werd. Toch is dat wat Hélène Boucher deed.