Home Recensies In ‘Man van het jaar 09’ laat Arminius niets heel van Romeinse...

In ‘Man van het jaar 09’ laat Arminius niets heel van Romeinse legioenen

De historische strip is bij Daedalus in goede handen. Met de reeks ‘Man van het jaar‘ zijn er al meerdere markante figuren opgetekend, die een grote invloed hebben gehad op onze geschiedenis. De beurt is nu aan Arminius: een Germaan in dienst van Rome. Hij neemt wraak op Romeinse legioenen, want zodra ze aan jouw eigen vlees en bloed komen, gelden er andere wetten.

Door Bastiaan van Esch

Het jaar 09 is een periode waarin het Romeinse Rijk volop in het teken stond van veldslagen en veroveringen. Geïnspireerd door de Griekse Oudheid werden steden gebouwd en wegen aangelegd. De wetten van de keizer werden met ijzeren discipline overgebracht op de bevolking van de veroverde gebieden.

Het is algemeen bekend dat de Germanen zich kranig weerden en niet erg onder de indruk waren van de legers uit de Mediterrane regio. Toch werden er kinderen ‘geofferd’ aan Rome. Deze kinderen werden als gijzelaars in Rome opgeleid om de keizer te dienen en op deze manier werden onderworpen gebieden verzwakt.

Prefect Caius Iulius Arminius
Arminius, alias Herman de Cherusker, is ook zo’n kind. Samen met zijn broer werd hij naar Rome gestuurd om daar de Romeinse opvoeding te genieten en uit te groeien tot prefect. Hij leert in zijn legioen de kneepjes van het vak. Als hij de denigrerende opmerkingen van de ‘echte’ Romeinse soldaten over zijn volk beu is, raakt hij verwikkeld in een gevecht op leven en dood. Hij handelt uit noodweer, maar wordt toch de gebeten hond.

Uitgezonden naar Germania
De geboren Cherusk wordt weliswaar door de Senaat vrijgesproken, maar de familie van de gedode soldaat heeft een hoge positie in de Senaat en laat het er niet bij zitten. Het leven van Arminius is in groot gevaar.

Als zijn broer op gruwelijke wijze en puur ter provocatie om het leven is gebracht, rest er voor de vrijgesproken officier niets anders dan te doen waar hij opdracht toe gekregen heeft: de manschappen van de beruchte legaat Publius Quinctilius Varus ondersteunen. In Rome is hij zijn leven niet langer zeker en hij vertrekt naar het noorden. Deze Varus werkt op geheel eigen wijze veldslagen af in het gebied van de Germanen, tegen het volk van Herman de Cherusker…

Mensonterende slachtpartijen
Nadat ze de Alpen overgetrokken zijn, worden Arminius en zijn reisgenoten in het Germaanse land geconfronteerd met de vreselijkste slachtpartijen. Ongekend geweld tegen zijn bloedeigen mensen, aangericht door de Romeinen, onder leiding van diezelfde Varus.

Als hij in gesprek raakt met een aantal overlevenden hoort hij dat het Varus’ enige doel bleek te zijn, om een signaal af te geven. Volkeren dienen hun belastingen te betalen, zonder daarvoor eerst in opstand te komen. Arminius walgt ervan om zo vernietigend te handelen. Op dat moment knapt er iets.

Strijd tegen de legioenen
Arminius neemt een dapper besluit en keert zich tegen de Romeinse overheersers, pakt de leiding bij de Germaanse stammen en met zijn aangeleerde, maar ook aangeboren strategische inzicht weet hij drie legioenen te vernietigen.

De man van het jaar 09 is voor een groot gedeelte een op feiten gebaseerd verhaal, waarbij geweld niet geschuwd wordt. Het speelt juist een pijnlijk realistische rol van betekenis, want naar aanleiding van het geweld wordt de loop van de geschiedenis bepaald. De pogingen van de Romeinen om zich te vestigen ten oosten van de Rijn werden na deze veldslagen definitief gestaakt.

Het verhaal heeft mij vanaf de eerste pagina weten te boeien. Het gebeurt te vaak dat er te veel informatie in een scenario gepropt wordt, omdat er zoveel te vertellen valt. Het verhaal over Arminius is juist behoorlijk klein gehouden en dat vind ik knap. Zijn route naar het uiteindelijk verslaan van de Romeinse legioenen is de rode draad, niet de veldslagen an sich.

Fenomenale landschappen, statische acties
De tekeningen zijn voor wat betreft de landschappen en de algehele inkleuring behoorlijk overtuigend. De illustraties van het Alpenland en de bossen zijn zeer gedetailleerd getekend. Het tekenwerk van de gevechten vind ik daarentegen te statisch.

Het gehanteerde lijnenspel heeft als gevolg dat de gezichten een te harde en hoekige uitwerking hebben. Als het subtieler was uitgevoerd was het een meesterwerk geworden.

Lees ook onze andere recensie over een andere Man van het jaar, namelijk: Jack the Ripper. Man van het jaar 1888.

Man van het jaar 09 – Arminius
Scenario: Jean-Pierre Pécau
Tekeningen en inkleuring: Fafner
Cover: Nicolas Siner

Uitgeverij: Daedalus
64 pagina’s / hardcover / € 21,95