Home Recensies Overvliegen verboden in ‘De Complete Tanguy en Laverdure’

Overvliegen verboden in ‘De Complete Tanguy en Laverdure’

Het leven van piloten hangt soms aan een zijden draad. In geval van een noodsituatie is elke foutieve keuze fataal. In overvliegen verboden beleven de gerenommeerde vliegers Tanguy en Laverdure grootse avonturen, want in het fictieve land Kombala blijkt een oude bekende van Tanguy en Laverdure onder verdachte omstandigheden overleden te zijn…

Door Bastiaan van Esch 

We hebben allemaal een bepaald beeld van Centraal-Afrikaanse landen zoals Tanzania, Zambia en Angola. Landen in het midden van de jungle van ’s werelds grootste continent. Landen die ooit in handen waren van Europeanen die later werden verjaagd. Legerleiders die de macht grepen en hun onderdanen decennialang terroriseerden tot een staatsgreep een einde maakte aan hun leven. Op straat is niemand veilig, de infrastructuur is verwaarloosd en de corruptie is alom aanwezig. Kombolo is zo’n land.

Tanguy en Laverdure zijn twee piloten die hun strepen al lang verdiend hebben, maar desondanks staan ze op non-actief bij de Franse Luchtmacht. Ze werken voor de schijnfirma ‘Delta Airways’. Een luchtvaartmaatschappij van de Franse geheime dienst. Na een aantal gebeurtenissen uit voorgaande delen voelen de heren zich als kleine jongens behandeld.

Ze staan op het punt om hun contract in te leveren, als blijkt dat hun oude makker Fourreau overleden is. De doodsoorzaak is bekend, maar is zeer ongeloofwaardig. De heren staan met hun rug tegen de muur, want de jachtpiloten zijn in conflict met hun werkgever én nu ook met hun loyaliteit aan hun oude makker. Lukt het de laagvliegers om de waarheid boven tafel te krijgen? Opstappen bij Delta Airways druist in tegen hun verantwoordelijkheidsgevoel. Een nieuwe missie lonkt.

Tijdloze avonturen
De voorgaande 9 delen heb ik niet gelezen en mede daardoor kostte het mij even om in het verhaal te komen. Het wegleggen van dit boek bleek een lastige keuze. Het verhaal is goed geschreven. De prima teksten zorgen voor ervoor dat de spanning in het verhaal goed voelbaar is. De dialogen zijn van een hoog niveau en voorzien van humor.
Deze laatste twee verhalen van Tanguy en Laverdure zijn al dertig jaar oud en gesneden koek voor de fans van weleer. Lezers die kennis willen maken met een goed verhaal over vliegtuigen, spionage en een goede mix van (verbaal) gedonder en geweld worden met dit boek voorzien in hun behoeften.

Wisseling van de wacht
Het tiende en laatste deel beslaat twee delen. Beide verhalen lopen qua scenario geruisloos in elkaar over. Het tweede verhaal start met een uitgebreide samenvatting van het eerste deel en dat is zeer prettig. Het ontbreekt bij actuele reeksen naar mijn idee nog wel eens aan een goede samenvatting. De grootste overgang zit in de wisseling van de tekenaars. Sla het uitgebreide dossier erop na om de reden hiervan te ontdekken.

Afwijkende tekenstijlen
De hele sfeer in het eerste deel is fris en vrolijk van kleur. De tekenstijl van Patrice Serres lijkt op de ‘Lucky Luke’ reeks en dat toont zijn niveau aan. In het tweede verhaal hanteert tekenaar Al Coutelis naast het meer duistere kleurgebruik ook een totaal andere tekeningstijl. Het vraagt een paar bladzijdes gewenning, maar de kwaliteit is goed en het scenario blijft in evenwicht met beide tekenaars.

Het lezen van het sluitstuk van de complete Tanguy en Laverdure is een genot gebleken. Op voetballoze avonden is dit boek een prima alternatief. Verdwijn in een spannend en aantrekkelijk verhaal en ontdek dat het al lang tijd was om met je hoofd op één oor te liggen.

De Complete Tanguy en Laverdule: deel 10 ‘Overvliegen verboden’
Scenario: Jean-Michel Charlier
Tekenaars: Patrice Serres en Al Coutelis
Uitgeverij: Arboris
144 pagina’s / hardcover / € 29,95

Ren naar je boekwinkel of bestel ‘m direct online: