Home graphic novel Stad van Klei als jubilaris

Stad van Klei als jubilaris

Stad van Klei

Tien jaar geleden brak de Arabische lente uit. Een uitstekend moment om Stad van Klei flink af te stoffen, te voorzien van een nieuw glossy glanslaagje en weer in de etalage te zetten, vond Scratch.

Door Jeroen van Esch

Stad van Klei speelt zich af in een broeierig Egypte. Ambtenaar Salem is vertrouwd met de chaotische bureaucratie en wil graag wat extra verdienen. Hij bedenkt een bizar plan. Hij creëert een niet bestaand dorp met een kostbare politiemacht. De salarissen incasseert Salem uiteraard zelf. De zwendel is een succes dankzij de officiële kanalen die Salem naar hartelust kan misbruiken. Tegelijkertijd ontdekt hij gaandeweg de zwakke kanten van zijn onderneming. Er moeten rapporten worden geschreven, een handlanger moet helpen bij de bank en Salem wordt geplaagd door waanbeelden van zijn zelfgeschapen politiechef.

stad van kleiNovelle
Deze graphic novel is gebaseerd op een verhaal van de Egyptische schrijver Mohammed El-Bisatie. Milan Hulsing paste het script wat aan en tekende vervolgens Stad van Klei met uitzicht op zijn toenmalige woonplaats Caïro. Daardoor proef je als het ware de stoffige straten. Je hoort het geroezemoes, de takkeherrie soms, om je heen en voelt de gekmakende hitte op de pagina’s. En tot slot, de angst. Je gaat samen met Salem gebukt onder die penetrante angst voor de altijd aanwezige ontdekking.

stad van kleiDossier
Vlak na het prachtige einde slaan we het boek niet berustend dicht, maar krijgen we als toegift een nieuw, uitgebreid dossier over Stad van Klei. Super interessant en bovendien in stijl geïllustreerd. Ik blijf het raar vinden dat dossiers achterin staan, maar vooruit, het mag de exotische pret niet drukken. Heerlijke heruitgave.

Tekeningen: Milan Hulsing
Uitgever: Scratch
168 pagina’s / €27,50 / hardcover

Haal Stad van Klei bij je boekwinkel of bestel online:

RECENSIES OVERZICHT
ARTWORK
SCENARIO
Vorig artikelStripglossy wordt crime glossy
Volgend artikelDe Strip Speeddates van april
stad-van-klei-als-jubilarisTien jaar geleden brak de Arabische lente uit. Een uitstekend moment om Stad van Klei flink af te stoffen, te voorzien van een nieuw glossy glanslaagje en weer in de etalage te zetten, vond Scratch.