Home Recensies Conquests 1: Islandia

Conquests 1: Islandia

5 exoplaneten, 1 indringer: de mens. De Aarde kan de mens niet langer beschermen. Het laatste restje van de mensheid bestaat uit 5 koloniën, elk met een armada van ruimteschepen die het heelal doorkruisen richting 5 exoplaneten. De eerste planeet om te koloniseren: Islandia!

Door Martijn Douma

Oberleutnant Kirsten Konig wordt wakker na dertig jaar cryoslaap. Ze is de hoogste officier op het ruimteschip Fafnir. Ze herstelt snel van haar lange slaap en pakt haar leidinggevende taken weer op. Maar helemaal herstellen doet ze nog niet: ze blijft last van hoofdpijn en duizeligheid houden. Al snel gebeurt er iets vreemds: ze krijgt hallucinaties, zoals levensechte vlammen die ineens uit haar armen slaan.

Vreedzame inheemse bevolking
Intussen maakt de ruimtevloot haast met de landing op de planeet Islandia, een planeet waar het altijd sneeuwt. De inheemse bevolking, wezens met een soort menselijk voorkomen – een menselijke gestalte in ieder geval – en groene huid, lijkt primitief maar vreedzaam. Op Konig komen ze in ieder geval als zodanig over, ze bouwt contacten op met enkele locals. De leiding van de vloot geeft de opdracht her en der kolonies te bouwen, zodat de ruimteschepen kunnen worden ontscheept en de mensen aan boord op Islandia kunnen gaan wonen.

Incidenten
Maar dan vinden er diverse incidenten plaats, zowel op de planeet als aan boord van enkele ruimteschepen. Wie zit hierachter? De vreedzaam ogende inheemse bevolking? Of speelt er heel iets anders? De gebeurtenissen dwingen admiraal Hakarsson over te gaan tot minder vredige acties, met alle gevolgen van dien…

Doorwrocht
Scenarist Jean-Luc Istin weet een leuke draai te geven aan een klassieke science fiction setting, met enkele doorwrochte karakters, veel actie en een toenemende mate van intrige. Een gedegen verhaal dat lekker wegleest. Het album telt 78 pagina’s – een dik album dus – en dat is wat mij betreft, ondanks het lekkere weglezen en de goede opbouw, net iets te lang: ik merkte dat mijn interesse begon weg te zakken. Maar dat is dan ook het enige minpuntje.

Als gegoten
Voor tekenaar Zivorad Radivojevic (Servië, 1965) is dit, na 2 albums is de horrorreeks Alice Matheson (uitgeverij Daedalus), het derde album dat in het Nederlands is gepubliceerd. Zijn realistische tekenstijl past als gegoten bij een SF-verhaal als deze. Ruimteschepen, planeten, futuristische uniforms: Radivojevic levert kwaliteit. Bij tijd en wijle komen filmische beelden voorbij, die herinneringen oproepen aan de betere films in het genre. De inkleuring, door Braziliaan Eber Evangelista, is goed gedaan.

Een lekker, klassiek aandoend, SF-verhaal in volle vaart, vol spanning!

Tekst: Jean-Luc Istin
Tekeningen: Zivorad Radivojevic
Inkleuring: Eber Evangelista
Vertaling: P. Moretti
Grafische verzorging: Studio MYX
Uitgever: Silvester Strips
Softcover: 80 pagina’s / € 9,95 / ISBN 9789463065900
Hardcover: 80 pagina’s / € 19,95 / ISBN 9789463065726

[bol_product_links block_id=”bol_5c41ab54341de_selected-products” products=”9200000118596255,9200000118596209″ name=”Conquests 1″ sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]