Home Recensies Openlijk racisme houdt Marshal Bass niet tegen

Openlijk racisme houdt Marshal Bass niet tegen

Een congreslid wordt vermoord. De moordenaar wordt gezien en blijkt maar één oog te hebben. River Bass, de rondtrekkende marshal, denkt hem wel te kunnen vinden, ook al kent hij de stad niet en is het er super druk vanwege de Wereldtentoonstelling. Een speurtocht die hem bijna duur komt te staan…

Door Martijn Douma

De tactiek die marshal Bass bedenkt blijkt goed te werken: hij vindt de eenoog al snel. Maar dat betekent niet dat hij daardoor beter af is. Die eenogige man, met een angstaanjagend uiterlijk en getooid in kleding uit de Burgeroorlog, is een gevaarlijke tegenstander. Dat zou je niet verwachten van iemand die ‘liefdadigheidswerk’ verricht in Lombard Street.

Het verhaal eindigt met een spannende climax op een markante, maar voor de hand liggende, plek – en daarmee bedoel ik niet de bekende trappen in Philadelphia (Rocky!).

Discriminatie
Een spannend verhaal, waarin de rauwe werkelijkheid van openlijke discriminatie er wel even inhakt. Wanneer Bass over straat loopt wordt hij uitgescholden of wordt de politie erbij gehaald. De minachting die van veel mensen afstraalt maakt het bij vlagen best heftig om te lezen. Er zijn sindsdien flinke stappen in de goede richting gezet in de VS, maar het anno nu nog regelmatig opduikende politiegeweld geeft wel aan dat we er nog lang niet zijn. Het thema racisme is op dit moment helaas actueler dan ooit.

Marshal Bass: bijzonder karakter
Hoofdpersoon River Bass heeft een bijzonder karakter: hij lijkt problemen aan te trekken, hij wordt door vrijwel iedereen slecht behandeld – vooral ook gediscrimineerd. Maar hij lijkt zich er niets van aan te trekken, hij gaat gewoon door en vervolgt stoïcijns zijn weg. Of hij nu wordt bespuugd, geslagen of onder vuur genomen – hij ondergaat het gelaten en voert zijn opdracht uit. Ook al wordt hij bijna het slachtoffer van zijn eigen succes en staat hij op het eind vaak met lege handen. Over zijn gezin, dat hij al ruim een jaar niet gezien heeft, wil hij niet praten. Dat zou best een verklaring kunnen zijn voor de volharding die hij in zijn werk toont. Zijn moeizame en pijnlijke relatie met en het verleden van zijn gezin zijn op de achtergrond schrijnend aanwezig.

Eigenzinnige, atypische western
Marshal Bass is een eigenzinnige, rauwe western die iets atypisch over zich heeft. Macan komt met rauwe, intense verhalen, die perfect passen bij de karakteristieke, rijke, tekenstijl van Igor Kordey. Datzelfde geldt voor de sfeervolle, donkere, inkleuring door Vitkovic. Met De engel van Lombard Street heeft het auteursteam weer een puik album afgeleverd!

Scenario: Darko Macan
Tekeningen en begeleiding inkleuring: Igor Kordey
Inkleuring: Nikola Vitkovic
Vertaling: Frederik van Wonterghem
Grafische verzorging: Studio MYX
Uitgever: Silvester Strips
56 pagina’s / hardcover / € 17,95 / ISBN 9789463066112