Home Recensies Tyler Cross 3 ‘Miami’: crimineel sterk album

Tyler Cross 3 ‘Miami’: crimineel sterk album

Tyler Cross, gangster, gaat op bezoek bij zijn advocaat, bij wie hij een flink bedrag in bewaring heeft gegeven. Het geld blijkt niet makkelijk terug te krijgen… De bikkelharde Cross komt in actie en schuwt daarbij geweld niet.

Door Martijn Douma 

Koude kermis
Tyler Cross
 wordt in 5 staten gezocht voor diverse misdrijven. Bovendien heeft de maffia een prijs op zijn hoofd gezet. In het vorige deel is hij uit de gevangenis ontsnapt. Nu is hij naar Miami, Florida, gereisd om zijn $72.000 op te halen. Dat geld heeft hij bij zijn advocaat, Sid Kabikoff, in bewaring gegeven. Cross komt van een koude kermis thuis: het geld is weg, Sid heeft het geïnvesteerd in een bouwproject op een eiland in de Florida Keys. De man achter deze investering, de rijke projectontwikkelaar Everett Loomis, blijkt niet de meest frisse figuur te zijn.   

Wanted!
Cross, die door de politie en de maffia gezocht wordt, heeft de tijd niet om te wachten tot het project gaat renderen. Dus stelt hij alles in het werk om zijn geld nu terug te krijgen en er, zo mogelijk, nog meer uit te slepen. Je bent immers een gangster of je bent het niet! Shirley, de directiesecretaresse van Loomis, wordt door hem gedwongen om hem de nodige geheime informatie te bezorgen. Omdat ze niet vrijwillig meewerkt bedreigt hij haar vriend, Tommy Ray, een kleine crimineel uit de lokale onderwereld.  


Snode plannen

Al doende stuit Cross op een complot en raakt daardoor in linke situaties verzeild. Loomis blijkt er namelijk snode plannen op na te houden. Maar hij danst ook naar de pijpen van enkele onfrisse sujetten… En eigenlijk is niemand er blij mee dat de beruchte gangster Tyler Cross zich in hun zaakjes komt mengen. Zo raar is het dus niet dat Cross betrokken raakt bij achtervolgingen, bedreigingen en gewelddadige confrontaties. Met een bloedstollend slot tot gevolg…

Spanning
Tjonge, wat een spannend verhaal! Scenarist 
Fabien Nury (1976, van o.a. Er was eens…, Silas Corey, De dood van Stalin en Katanga) lijkt bij elk album van zijn hand de lat hoger te leggen. De tekeningen, van Brüno (1975van o.a. Atar Gull), steken knap in elkaar: er wordt zo min mogelijk getoond. Dat betekent niet dat er daardoor niets te zien valt, maar er is goed nagedacht over wat er in beeld wordt gebracht en, vooral, over wat er moet worden weggelaten.

Filmische beelden
Door veel te werken met plaatjes die de hele breedte van een pagina bestrijken ziet het er filmisch uit. Er is aandacht besteed aan in- en uitzoomen, licht en donker. Er komen nauwelijks felle kleuren in het boek voor, maar wel veel donkere en pasteltinten. Dit draagt weer bij aan het jaren 1950-gangstersfeertje dat wordt neergezet.
 

Voice-over
Het scenario bevat allerlei elementen die je in klassieke gangsterfilms uit de jaren 1950/1960 tegenkomt. Ook de aanwezige voice-over, die jou als lezer meeneemt en die wat je ziet aanvult met informatie, doet niet alleen denken aan films van 50 jaar geleden, het is nuttig en draagt bij aan de gangstersfeer die gecreëerd wordt! 

Dijk van een album
De eerste twee delen van deze reeks zijn uitgebracht door Dargaud. Vanaf dit derde deel heeft Uitgeverij Hum! de publicatie overgenomen van. Wat ons betreft een zeer geslaagde zet: dit is een dijk van een album!  

In dit spannende gangsterverhaal word je met fraaie, filmische tekeningen en rake dialogen meegevoerd in de wereld van de koelbloedige en bikkelharde Tyler Cross. Alle klassieke gangsterelementen vinden hun weg en dat is ronduit smullen geblazen! Dit verhaal houdt je op het puntje van je stoel, tot aan de bloedstollende climax toe. Crimineel sterk album! 

Tekst: Fabien Nury
Tekeningen: Brüno
Inkleuring: Laurence Croix
Vertaling en productie: Erik van Helvoort en Ben Kamphuis
UitgeverijHum!
96 pagina’s / hardcover / € 24,95 / ISBN 9789491593536