Home graphic novel Tot ziens daarboven

Tot ziens daarboven

tot ziens daarboven

Albert en Édouard hebben de Eerste Wereldoorlog overleefd. Maar daar is ook alles mee gezegd. In een samenleving die de gruwelen van de oorlog snel weer wil vergeten, proberen ze te overleven. Dat ze niet de erkenning krijgen waarop ze gehoopt hadden is één ding, schokkender is misschien nog wel de geslepenheid van de personen die vóór alles hun eigen belang veilig willen stellen.

Door Jeroen van Esch

tot ziens daarboven 1Albert is redelijk uit de hel van de Grote Oorlog gekomen, maar Édouard… dat is een ander verhaal. De Metter neemt ons met zijn imponerende tekeningen eerst mee het slagveld op, tot het moment waarop Édouard wordt neergeknald door de Duitsers. Zijn onderkaak is eraf geschoten. De pijn is afschuwelijk, zijn gezicht is mismaakt maar toch wil hij geen prothese. Het hoe en waarom laat ik achterwege, want we willen niet teveel spoilers weggeven natuurlijk.

tot ziens daarbovenWraak
We kunnen wel alvast verklappen dat één van de centrale thema’s ‘wraak’ is, op verschillende manieren ingevuld. Onder andere door een slim doch crimineel plan van de vrienden om misbruik te maken van het feit dat het naoorlogse Frankrijk meer geeft om haar doden dan om de mannen of jongens nog die als kannonnenvuur het modderige slagveld werden opgejaagd door genadeloze officieren, een haast zekere dood tegemoet.

Boek
Deze graphic novel is een bewerking van het indrukwekkende, met de Prix Goncourt (2013) bekroonde boek van Pierre Lemaitre. En nu dus schitterend in beeld gebracht door Christian de Metter. Een match made in heaven zou je haast zeggen, zelfs de namen van de auteurs lijken op elkaar. Maar het is eerder een match made in hell. Die echter zo knap is neergezet dat een compleet nieuw, origineel werk is geboren. Een opvallende, mooi verzorgde en kunstige parel in de stapel met oorlogsliteratuur.

Tekeningen: Christian de Metter
Verhaal: Pierre Lemaitre
Uitgever: Scratch
164 pagina’s / €29,90 / hardcover

RECENSIES OVERZICHT
ARTWORK
SCENARIO
Vorig artikelNieuw stripblad in de maak: Maxix
Volgend artikelRobbedoes bij de Sovjets: modern verhaal in klassiek jasje
tot-ziens-daarbovenAlbert en Édouard hebben de Eerste Wereldoorlog overleefd. Maar daar is ook alles mee gezegd. In een samenleving die de gruwelen van de oorlog snel weer wil vergeten, proberen ze te overleven. Dat ze niet de erkenning krijgen waarop ze gehoopt hadden is één ding, schokkender is misschien nog wel de geslepenheid van de personen die vóór alles hun eigen belang veilig willen stellen.