Home Jonge lezers Atan van Kea: lieflijk, leerzaam en innemend

Atan van Kea: lieflijk, leerzaam en innemend

Atan maakt van klei de mooiste beeldjes: superhelden, fantasiedieren, hij maakt ze allemaal. De jonge beeldhouwer komt van het Griekse eiland Kea. De getalenteerde Atan wordt door Dario opgeleid om uit marmer de beelden te laten ontstaan, die er altijd al in verscholen lagen.

Door Bastiaan van Esch

Oude Griekse beschaving
In mijn beleving waren de oude Grieken, net als de Romeinse mannen, uit steen gehouwen. Groot, sterk, intelligent en altijd uit op avontuur. De jonge Atan creëert het liefst superhelden van klei. Zijn familie komt er al snel achter dat hij met zijn gave de kans moet krijgen om tot bloei te komen.

In de leer
Op Nexos woont Dario. Hij wordt de leermeester van hun geliefde Atan. De jonge beeldhouwer wordt opgeleid om de zeer gewilde marmeren sculpturen te vervaardigen uit marmer. De vraag naar deze beelden is hoog, maar het creëren van deze idolen heeft een hoge arbeidsintensiteit en vraagt om vakmanschap. Hij zal zijn creatieve uitspattingen van klei voorlopig links moeten laten liggen.

Leerzaam beeldverhaal
Het verhaal van Atan van Kea is, naast dat het innemend en lieflijk is, ook leerzaam. Je krijgt een mooi inzicht in hoe men vroeger marmeren brokken uitzocht en hoe men deze bewerkten tot ‘idool’. De beelden fungeerden namelijk als afgodsbeelden en werden naar alle waarschijnlijkheid gebruikt bij religieuze rituelen. Er is bovendien aandacht voor hoe beschadigde beelden werden gerepareerd en welke technieken daarvoor bedacht waren.

Cycladische beschaving
Het huidige Griekenland bestaat uit zeven eilandengroepen. In de Egeïsche zee liggen de Cycladen (het Griekse woord ‘Kyklos’ betekent cirkel), waar naast Nexos en Kea ook Santorini (bekend van de witte huisjes met de blauwe daken) onder valt.

Binnen de Cycladische beschaving (3200 – 2000 v. Chr.) omvat de kunst witte marmeren sculpturen van voornamelijk vrouwelijke figuren. De staande dames houden allemaal hun armen gekruist voor hun borsten. De creaties werden naar alle waarschijnlijkheid gebruikt als afgodsbeeld.

Tekenstijl
In het verhaal wordt duidelijk dat alles in het leven gevormd is uit cirkels. De Cycladen omcirkelen bovendien het heilige eiland Delos. Het is interessant om te zien hoe Vanistendael hier gebruik van maakt in haar illustraties. Op subtiele en minder subtiele wijze komen ronde figuren terug in de tekeningen. Ze stempelt landschappen met kleine cirkels die overlopen in de gewone verbeelding van de Griekse natuur. Wie goed kijkt ziet de cirkels op meerdere plekken terugkomen.

Lettertype
Het kostte mij regelmatig een paar seconden om goed te lezen wat er nou eigenlijk in de praatwolkjes geschreven staat. De kinderlijke, aan elkaar geschreven letters hebben niet altijd een positieve uitwerking in een vlotte vertelling. Desalniettemin is het verhaal erg toegankelijk en goed te volgen voor kinderen vanaf een jaar of 9.

Louvre éditions
Dit beeldverhaal over de Cycladische beschaving brengt de kunst uit die periode op een prachtige wijze naar de belevingswereld van kinderen. De tekeningen zijn niet allemaal even zuiver ingekleurd, maar dat stoort geenszins. Het verhaal eindigt wel wat abrupt, maar het verhaal is voldoende verteld.

Judith Vanistendael heeft een innemende graphic novel gemaakt. Innemend omdat het haar lukt om je door de stille, introverte Atan te laten inpakken. Het verhaal van Atan van Kea is onderdeel van de Louvre éditions. Dit zijn boeken die uitgegeven worden door het Louvre. Het doel is om zoveel mogelijk kennis te delen over de collecties, die de geschiedenis van de afgelopen 8000 jaar omvat. Mocht je op reis gaan naar Parijs en het Louvre bezoeken, lees dan vooraf dit boek met je kinderen. Ontdek de schoonheid die deze beschaving opgeleverd heeft!

Atan van Kea
Scenario en tekeningen: Judith Vanistendael
Uitgeverij: Oogachtend
128 pagina’s / € 27,00 / hardcover

Haal dit boek bij je favoriete winkel of bestel direct online: