Home graphic novel Broerosaurus Rex: vrij bizarre graphic novel voor jonge lezers

Broerosaurus Rex: vrij bizarre graphic novel voor jonge lezers

Kleine Broer heeft een baan gekregen als dinosaurusdeskundige in het Natuurhistorisch Museum. Het aantal bezoekers valt echter enorm tegen. Hij besluit voor een publiekstrekker te zorgen. Ondertussen is in het land geen druppel benzine meer te krijgen. Zelfs de president kan niet meer tanken. Er is een benzinecrisis! Lukt het de twee heren om de crisis op te lossen?

Door Bastiaan van Esch

De oplossing is simpel: Benzine wordt gemaakt van olie en olie komt van de dinosaurus. Tenminste, dat is de conclusie van de president. Kleine Broer en de president gaan samen op expeditie naar de jungle om de laatste levende dinosaurus te zoeken. Het is namelijk win-win.

De leider van het land kan van de dino benzine voor zijn onderdanen regelen en Kleine Broer kan met de botten de nieuwe publiekstrekker presenteren. Dat is namelijk hun doel: de laatste dino vinden en hem volledig gebruiken voor eigen gewin. Omdat de dino-expert weinig te kiezen heeft, besluit hij op het voorstel van de president in te gaan.

Op reis richting de jungle
Om in de jungle te komen moet je de landsgrens over. Maar bij de grens moet je betalen. De president is woedend over deze onzin. Waarom zou je ervoor betalen!? Als de grenswacht laat zien dat dit idee toch echt bedacht is door de president zelf, blijkt ineens dat deze regel klopt als een bus.

Kleine Broer verkeert in dubio. Moet hij de president wel helpen om de allerlaatste dino te vinden? Het is wel de allerlaatste dinosaurus waar ze naar op zoek zijn… Die vraag blijft lang rondsluimeren. De twee reisgenoten beleven ondertussen bizarre avonturen. De sporen die ze van het monster vinden zijn vaag, maar ze zijn er wel degelijk. Dus hij moet ergens in de jungle te vinden zijn. Maar wie ze ook vragen, het antwoord is telkens hetzelfde, totdat…

Prijswinnende illustrator
De Noor Øyvind Torseter heeft inmiddels een aantal boeken achter zijn naam staan. Hij won prijzen in Duitsland, Italië en in Noorwegen. Al zijn boeken zijn gericht op de jonge lezers. Of dit boek ook een kanshebber is om in de prijzen te vallen durf ik niet te zeggen. Waarom? Het positieve is dat zijn stijl met niets te vergelijken is. Toen ik het boek voor het eerst doorbladerde had ik niet direct het gevoel dat ik er enthousiast van werd.

Vervolg op eerdere boeken
Wie of wat is Kleine Broer eigenlijk? Hij is het hoofdpersonage in alle boeken die Torseter uitgebracht heeft. Om enigszins te kunnen volgen wie hij is, kom je niet weg met alleen dit verhaal over de laatste dinosaurus. Je kunt blijkbaar niet zonder de voorgaande boeken om het hoofdpersonage goed te leren kennen. Om enige duiding te geven: hij is een onopvallend en onderschat wezen, maar doet in alles zijn stinkende best.

Maakt iets het boek dan wel uniek?
Het verhaal is origineel en de tekeningen zijn bijzonder, of beter gezegd: vrij bizar. Het wijkt namelijk af van de gebaande paden. De prenten zijn zowel 2d als 3d, met surrealistische tekeningen afgewisseld met vrij abstracte figuren. Naar mijn idee is Broerosaurus Rex niet exclusief genoeg. Het is geestig, er zit een moraal in, maar ik mis iets waar ik niet helemaal de vinger achter krijg. Ontdek het zelf zou ik zeggen.

Broerosaurus Rex
Scenario en tekeningen: Øyvind Torseter
Uitgeverij: De Harmonie
Vertaling: Laila de Groot
104 pagina’s / € 24,90 / hardcover

Haal dit boek bij je favoriete winkel of bestel direct online: