Home Jonge lezers Het Heartstopper jaarboek: leuk extraatje

Het Heartstopper jaarboek: leuk extraatje

Daar is ‘ie dan: het Heartstopper jaarboek! Fans hebben er lang op gewacht. Maar een boek moet het liefst voor een breed publiek interessant zijn. Trekt dit album iedereen over de streep?

Door Jolijn Hooiveld

Anders dan anders
Deze uitgave is er niet een zoals je ze gewend bent van Heartstopper. Het is geen graphic novel maar meer een creatief kijkje achter de schermen. In het boek komen verschillende dingen aan bod. Van hoe de schrijfster begon met het tekenen van de strips tot aan de ontwikkeling van Heartstopper tot serie. Er staan kleine comics in over de personages uit de serie. Ook krijg je zelfs een korte tekencursus.

Voor elk wat wils
Het leuke aan deze bundel is dat het erg divers is. Bij elke bladzijde die je omslaat weet je niet wat je gaat tegenkomen. De ene keer is het een korte strip, dan weer een quiz of een tekencursus. Het doet mij daarom meteen denken aan een tijdschrift waarmee je je kan vermaken in de auto. Het is erg laagdrempelig en je kan er lekker doorheen bladeren.
 

Gemiste kans op diepgang
Naast dat het er vrolijk uitziet, is het ook een vrolijk boek. Het gaat natuurlijk over de liefde en over hoe dit ook kan binnen de LHBTIQ+-gemeenschap.

De schrijfster stipt in het begin heel kort de onderwerpen ‘LHBTIQ+-rechten’ en ‘pride’ aan. Ze doet dit naar mijn mening net iets te kort en gaat er ook niet diep op in. Ze verbloemt deze twee dingen met mooie vrolijke tekeningen van feestende personages. Het is een boek voor wat jongere lezers en daarom zijn juist deze onderwerpen erg belangrijk. Het is me soms net een beetje te zoetsappig. 

Het jaarboek is vrolijk, divers en laagdrempelig. Je hebt het snel uit en daarom ideaal voor jongere lezers. Wel moet je de serie een beetje kennen, wil je dit boek kunnen lezen. Er wordt namelijk vanuit gegaan dat je de verhaallijn kent. Het boek is niet een heel sterke toevoeging aan de graphic novel reeks, maar zeker leuk om erbij te hebben. 

Het Heartstopper Jaarboek
Scenario: Alice Oseman
Tekeningen: Alice Oseman
Uitgever: van Goor
160 pagina’s / €17,99 / hardcover

Haal dit boek bij je favoriete winkel, of bestel direct online: