Home Nieuws Aimée de Jongh wint Stripschapprijs 2022!

Aimée de Jongh wint Stripschapprijs 2022!

Foto: Andreas Terlaak / Persmap Stripschapprijs 2022

“Als er één Nederlandse stripmaker de harten van de doorgewinterde liefhebber heeft weten te veroveren dan is het wel Aimée de Jongh. Maar ook die van de doorsnee lezer heeft ze goed weten te raken.”

Met deze woorden uit het juryrapport wordt de winnaar bekendgemaakt van de Stripschapprijs 2022. Vanaf haar 15e wordt Aimée al bestempeld als de ‘rijzende ster’ bij veel kenners en collega’s. Een druk die ze niet alleen keurig weet te parkeren maar ook iedere keer waarmaakt.

Als geen ander weet ze haar kwaliteit en bedrevenheid in te zetten om het medium strips naar een hoger plan te tillen. Door haar teken- en stripwerk, maar ook door haar persoon. Als één van de weinige Nederlandse stripmakers weet ze dat publiciteit net zo belangrijk is als werk op niveau te leveren. Ze mag zich een échte ambassadeur van de Nederlandse strip noemen.

Dagen van zand
Afgelopen jaar verscheen haar alom geprezen meesterwerk ‘Dagen van Zand’. Het boek heeft niet alleen de verzamelaar naar de winkels doen rennen, maar ook mensen die ‘wel eens’ een strip vasthouden. Stripwinkeliers zagen hierdoor mensen in hun zaak die nooit een stripwinkel binnen stappen. Het boek is dan ook overladen met prijzen.

De ontwikkeling die ze het afgelopen decennium heeft doorgemaakt is groots en volgens de commissie is die ontwikkeling nog lang niet klaar. Ze heeft het lef gehad om haar dagstrip ‘Snippers’ op te geven en zich te storten op gelaagde beeldverhalen met in de slipstream animaties.

De zegetocht kwam goed op gang met ‘De Terugkeer van de Wespendief’, een boek dat zelfs is verfilmd, met Benja Bruijning in de hoofdrol. Waarna het persoonlijke relaas ‘Taxi’ snel tot een succes werd bestempeld. Al haar boeken zijn genomineerd voor de titel ‘Album van het Jaar’. Met de Belgische topscenarist Zidrou hengelde zij deze prijs binnen met ‘Bloesems in de herfst’. Wie in Nederland kan nou zeggen samen te hebben gewerkt met één van de grootste stripscenaristen uit Europa?

Productief
Haar productie is ongekend. Naast een jeugdstrip als ‘Slimme Pim’ schakelt ze net zo makkelijk over naar een stripreportage over vluchtelingenkamp Kara tepe, alwaar ze een week lang verbleef. Het zijn de maatschappelijke thema’s waar Aimée warm voor loopt. De klimaatcrisis die ze aantikt met het verhaal over de ‘Dust Bowl’ of over de impact van pesten met ‘Vroeg donker’. Een verhaaluit 3Pak, een project van de CPNB. Alsof het allemaal niet genoeg is, is ze ook één van de vooraanstaande animators uit de Lage Landen. Ze was een vaste gast bij het jarenlange succesprogramma van de televisie, ‘De Wereld Draait Door’. Iets dat haar zeker geen windeieren heeft gelegd en voor een samenwerking met harpiste Lavinia Meijer heeft gezorgd.

Frankrijk
Aimée de Jongh heeft niet alleen grote aanhang in eigen land. Stripland Frankrijk is zo onder de indruk dat ze met een Franstalige uitgeverij in zee is gegaan die rechtstreeks haar boeken op de markt brengt. Dit resulteerde in de samenwerking met de Franse scenariste Ingrid Chabbert. Over een maand of twee ligt hun beeldverhaal ‘Zestig Lentes’ als onderdeel van collectie ‘Vrije Vlucht’ van Dupuis in de schappen. Een omgekeerde wereld, dus. Als dan ook het ‘serieuze’ Vrij Nederland je benadert voor een vaste stripbijdrage in het opinieblad is er geen weg meer terug. Als we het over een momentum hebben om de Stripschapprijs te krijgen dan is dat NU!

 

Foto Aimée de Jongh: Andreas Terlaak / Persmap Stripschap 2022