Home graphic novel De woorden van de panter zijn warm en filosofisch, het artwork stelt...

De woorden van de panter zijn warm en filosofisch, het artwork stelt zwaar teleur

Een beeldverhaal met een aantal korte verhalen is niet nieuw. Een boek waarin dieren de hoofdrol vertolken evenmin. In De woorden van de panter hebben we te maken met een aantal bijzondere verhalen met een filosofische invalshoek.

Door Bastiaan van Esch

Het is in het begin even aftasten. De tekeningen hebben een kinderlijke stijl, maar het is niet amateuristisch. Hierover later meer…

We zien een buffel die een berg probeert te verschuiven. Een meteoriet dreigt recht op het eiland in te gaan slaan. Hij wordt in zijn poot gebeten door een komodovaraan.

Dodelijk
Iedereen weet dat een beet van een varaan dodelijk is. Er ontstaat echter een intense conversatie tussen beide dieren. Verantwoordelijkheidsgevoel, schuldgevoel en medemenselijkheid krijgen volop aandacht.

Afwijken van de gebaande paden
Even verderop gaat het verhaal over een trekvogel. Waarom volgt hij altijd zijn vaste route? Is de wereld niet groter dan dat? Hij wijkt af van de gebaande wegen en belandt in een avontuur met nieuwe ervaringen, teleurstellingen en tekortkomingen. Zijn nieuwe vrienden vangen hem op en ze vervolgen hun weg. 

Reis rond de wereld
Zo trek je de de hele wereld over en word je voor een kort moment opgeslokt door de belevenissen van de diverse dieren die een hoofdrol vertolken in dit gelaagde verhaal. Je denkt in het begin er misschien het jouwe van, maar het respect voor de diepte in het verhaal groeit met elke omgeslagen bladzijde.

Illustrator gezocht!
Voor de tekeningen zou ik dit boek niet kopen. De verbinding met de ogenschijnlijk afzonderlijke verhalen maken het uiteindelijk tot een waardevol geheel. De originaliteit van het boek is de kracht van deze publicatie, niet zozeer het illustratieve werk an sich.

Als Jérémie Moreau een illustrator in de arm had genomen, dan was het een huzarenstukje geworden. Dat is nu jammer genoeg bij lange na niet het geval. Mijn dochter van 8 kan goed tekenen. Zij zou de dieren uit het verhaal ook getekend kunnen hebben.

Woorden van de panter
Scenario en tekeningen: Jérémie Moreau
Uitgeverij: Daedalus
112 pagina’s / hardcover / € 29,95