Home Nieuws Bij Toutatis, een nieuwe Asterix! Een interview met Jean-Yves Ferri en Didier...

Bij Toutatis, een nieuwe Asterix! Een interview met Jean-Yves Ferri en Didier Conrad

Vandaag, 24 oktober 2019, is het nieuwe album van AsterixDe dochter van de veldheer, verschenen. Het vierde album van de hand van het auteursduo Jean-Yves Ferri (scenario) en Didier Conrad (tekeningen). De lancering van een nieuwe Asterix wordt altijd groots aangepakt, ook omdat de eerste oplage maar liefst 5 miljoen exemplaren voor in totaal 12 landen telt. En dan bestaat Asterix dit jaar ook nog eens 60 jaar!

Striptip! kreeg de kans de beide heren te interviewen en die hebben we met beide handen aangegrepen! 

Door Martijn Douma 

Op een herfstachtige dag reisde ik namens Striptip! af naar het Stripmuseum in Brussel, waar ik ontvangen werd door enkele medewerkers van het communicatiebureau dat de perscontacten voor Asterix verzorgt.  

Het nieuwe album lag al op me te wachten. Ik mocht het lezen, maar: geheimhouding verplicht tot 24 oktober! De geheimzinnigheid die altijd gepaard gaat met het verschijnen van een nieuwe Asterix werd maar weer eens duidelijk gemaakt…

Na het lezen van het album mocht ik aanschuiven bij Jean-Yves Ferri en Didier Conrad en kon ik mijn vragen, in mijn beste Frans, op ze afvuren. 

De dochter van de veldheer is al uw vierde album, bent u inmiddels gewend aan de erfenis van het overnemen van deze reeks? 
Conrad: “Gewend is een groot woord, maar het is wel wat meer relaxed nu: we hebben inmiddels meer ervaring en kennen het universum van Asterix beter.
Ferri: “We hebben een goede relatie met onze redacteur, die als aanjager dient. Hij zorgt ervoor dat we geconcentreerd blijven op de reeks en geen tijd verliezen aan onderwerpen van buitenaf, zoals de bioscoop.”
Conrad: “Onze redacteur is objectief en een ware kenner van strips, hij houdt er veel van en voorziet ons daardoor dus ook vanuit de kant van de lezer van goed advies.”
Ferri: “Het is moeilijk om beslissingen te nemen over deze grote serie, soms ontstaan er twijfels. Een goede redacteur kan daarbij helpen. 

Didier Conrad (links) en Jean-Yves Ferri

Wilt u wat meer vertellen over het onderwerp?
Ferri: “Het onderwerp is de dochter van VercingetorixVercingetorix was de chef van het Gallische verzet tegen de Romeinen. Na de nederlaag bij Alesia is hij gevangengenomen door Caesar en na enkele jaren geëxecuteerd. Ik wilde graag een Asterix-verhaal over Vercingetorix schrijven, maar dat leverde veel problemen op in de chronologie en met betrekking tot de geschiedkundige juistheid. Dus ben ik begonnen met zijn dochter als thema, en daarmee de adolescentie. De dochter heb ik overigens zelf verzonnen. 

De zonen van Hoefnix de smid en Kostunrix de visverkoper spelen ook een rol in het nieuwe album.  
Ferri: “Dat klopt, Selfix, de zoon van Hoefnix en Gambix, de zoon van Kostunrix. Dat zijn nieuwe personages, allebei pubers.” 

Kunt u wat meer vertellen over hoe uw samenwerking (collaboration) in zijn werk gaat?
Ferri: “Onze samenwerking gaat erg goed. Tijdens promotionele evenementen zoals nu bespreken we kleine ideetjes die ik al heb. Daarna begin ik aan het uitwerken van deze ideeën, om te komen tot het definitieve onderwerp van een album, in januari à februari.” 
Conrad, lachend: “Overigens collaboreren we niet, want we zijn tegen de collaboratie en vóór het verzet! 

Werkt u met zijn tweeën aan het album, of is het een team van mensen?
Conrad: “De uitgever heeft een tandem gezocht, net als het origineel, van 2 auteurs: een tekenaar en een scenarist.“
Ferri: “Dat was ook de wens van Uderzo, om een traditioneel duo te selecteren als opvolgers.”
Conrad, lachend: “Ik zou willen dat ik een team had! Maar dat is er niet.” 

Kende u elkaar al vóór deze reeks?
Ferri: Ja, ik kende hem wel als auteur.
Van de reeks DOnnoembaren en dergelijke?
Ferri: Ja. Maar de eerste keer dat we elkaar ontmoetten was nadat het werk al gedaan was.”
Ná het werk? (ongeloof bij de interviewer)
Ferri: Na het werk aan het eerste album.
Conrad: Tussen het schetsen en het inkten in.
Ferri: “Het was erg bizar om dat mee te maken!” 

“Uderzo heeft het verhaal gelezen, maar hij had geen enkele kritiek!”

Is Uderzo (inmiddels 92 jaar oud) nog betrokken geweest bij dit nieuwe album?
Conrad: De betrokkenheid van Uderzo was minimaal, dat wil zeggen dat hij ons veel geluk heeft gewenst.
Ferri: Hij heeft het verhaal gelezen en mocht dingen blokkeren, maar hij had geen enkele kritiek.
Conrad: “Dat is geweldig!” 

Hoe lang heeft u aan De dochter van de veldheer gewerkt? 
Ferri: “Vijftien à zestien maanden, nog zonder de promotie. We zijn begonnen met het maken ervan. Vervolgens hebben we dingen herschreven en aangepast – ook dat is belangrijk! Daarna hebben we de supervisie van de inkleuring gedaan, en tenslotte is het tijd voor de promotie van het nieuwe album.” 

Het album verschijnt bijna exact 60 jaar na het eerste Asterix-verhaal. Zitten er misschien jubileum-elementen in?
Conrad: “Dat is niet aan de orde geweest, want toen we zijn begonnen met werken aan dit album had ik er niet aan gedacht dat dit het jubileum zou zijn. Maar het is goed zo, want het gaat over de jeugd.”
Ferri: “Het is eigenlijk erg ironisch: het gaat over 60 jaar en we praten over de jeugd.” 

Een van de thema’s in het album is adolescentie.
Conrad: “Het is een beetje ironisch gezien de oorsprong van Asterix, die gaat over het verzet tegen de Romeinen en het verzet van de adolescenten tegen hun ouders. Het verzet is de kracht van Asterix. Daarmee past het dus wel weer bij het 60-jarige jubileum. 

Heeft u nog tijd om aan andere projecten te werken? 
Conrad: Jawel, maar dat wil ik niet!” (lacht)
Ferri: Ik heb een klein beetje tijd en wil ook wel.

(Ferriheeft bijvoorbeeld ook Terug op Aarde geschrevengetekend door Manu Larcenet.
Ferri: “Ja, dat klopt, die is ook in het Nederlands verschenen. Ik ben er blij mee dat ik daar recent nog een album van heb kunnen maken, want verder neemt Asterix alle tijd in beslag. Worden er veel strips gelezen in Nederland?

Asterix natuurlijk, en vooral Suske en Wiske en Donald Duck. Maar voor wat betreft andere reeksen valt dat tegen, het zit niet in de cultuur van de Nederlanders om strips te lezen.
Ferri: “Er is toch een Nederlandse detective, met Lodewijk als scenarist?

Dat klopt, Agent 327, getekend en geschreven door Martin Lodewijk.
Ferri: “Loopt die reeks nog?Martijn: Ja, het wordt voortgezet. Maar Martin Lodewijk heeft last van zijn handen, dus het is erg moeilijk voor hem.

Gaat u nog wel eens naar stripfestivals, beurzen of andere stripgerelateerde evenementen?
Conrad: Nooit, ik woon in Texas, dus nul.
Ferri: Asterix kost heel veel tijd, vooral tijdens de publicatie van een album. Tijdens de promotie doen we wel evenementen aan. Daarbuiten niet veel. 

Plaats van akte: het Stripmuseum te Brussel

Wat wilt u zelf nog graag vertellen over 
De dochter van de veldheer?
Conrad: “Ik houd veel van het album (lachend). Ik vond het maken van dit vierde album het meest ontspannen (relax), het meest cool en het meest natuurlijk. Naderhand vind je altijd fouten, die maak je nu eenmaal, maar nu waren het er niet zoveel, daarom deed het, vanuit het standpunt van de auteur, niet zo’n pijn.”
Ferri: “Ik ben erg tevreden, men krijgt de indruk dat het dorpje altijd hetzelfde is en dat de personages dezelfde dingen doen, dat is ook onvermijdelijk. Tegelijkertijd functioneren de nieuwe personages goed in het universum van Asterix. Dat is namelijk het gevaar dat erbij komt kijken: hoe iets nieuws samengaat met de rest.”  

Wat zijn uw eigen favoriete karakters?
Conrad: “Dat is Asterix!”
Ferri: “Ik hou van Kuifje! (lachend) Uit het dorpje is dat Nestorix, de oudste bewoner.” 

Wat zijn uw projecten of plannen voor de nabije toekomst? Een nieuw album?
Conrad: Een nieuw album ja, daar beginnen we binnenkort aan. Verder heb ik geen plannen. Heb jij nog andere zaken?
Ferri: Ik ga verhuizen! 

Er is één vraag die alle Nederlanders bezighoudt: komt er een album over de Bataven? 
Ferri: Het probleem is dat je een benadering moet vinden, een reden. In ons album moeten ze iets hebben waarom ze daarnaartoe zouden gaan. Maar… het is mogelijk! 


Over de auteurs
Jean-Yves Ferri (1959, net als Asterix!) is afkomstig uit het zuidwesten van Frankrijk. Hij is vooral bekend van de reeks Terug op Aarde (Retour à la Terre), die hij schreef en die door Manu Larcenet is getekend. De vertaling in het Nederlands hiervan is helaas na 2 delen stopgezet. Verder heeft Ferri onder andere het boek De Gaulle à la plage getekend en geschreven. 

Didier Conrad (1959, net als Asterix!, Marseille) is bekend als tekenaar van diverse reeksen, waaronder De Onnoembaren (met Yann), spin-off Witte Tijgerin (met Yann en Wilbur), Cotton Kid (met Yann en Jean Léturgie) en Marsu Kids (met Wilbur). Nadat hij vanaf 1996 heeft meegewerkt aan de Dreamworks animatiefilm The Road to El Dorado (2000) is hij blijven hangen, sindsdien woont hij in de Verenigde Staten.


 

De dochter van de veldheer
Het tienermeisje Adrenaline komt in het bekendste Gallische dorpje terecht. Omdat ze de dochter van Vercingetorix is moet ze uit handen van de Romeinen gehouden worden. Die zouden haar namelijk maar wat graag willen ‘bekeren’ tot een Romeinse, zoals wel vaker gebeurde met dissidenten. Adrenaline gaat gebukt onder de last van de ´torque´ van haar vader, een soort halsband, en onder het zijn van ‘de dochter van’. Gelukkig blijkt ze het goed te kunnen vinden met haar leeftijdsgenoten Selfix en Gambix, de zonen van Hoefnix de smid en Kostunrix de visverkoper. Het wordt al snel duidelijk dat deze pubers het niet bepaald eens zijn met de tradities van hun ouders (zelfs toen al…). Obelix kan overigens maar niet begrijpen dat ze hem maar oud vinden en zijn gedrag vreemd. Intussen zet Caesar een speciale eenheid in, die Adrenaline te pakken moet zien te krijgen.