Home Nieuws Standaard Uitgeverij en Ballon Media gaan fuseren

Standaard Uitgeverij en Ballon Media gaan fuseren

Standaard en Ballon gaan fuseren – of is er sprake van een overname? De nieuwe samenwerking wordt in ieder geval ‘de grootste uitgever in Vlaanderen en belangrijkste Nederlandstalige stripuitgever van de Benelux’.
Suske en Wiske zitten in het zelfde fonds als Jommeke, Filiberke, Flip en de Miekes. Samen vertrekken zij in de straalvogel naar het eiland Amoras waar zij opgewacht worden door Lambik en tante Sidonia.

Een korte inhoud van een nieuw album van onze kleurrijke kameraadjes Suske en Wiske… of de beeldspraak voor een groter avontuur waarin we u graag meenemen?
Standaard Uitgeverij en Ballon Media slaan de handen ineen en vormen samen een nieuw uitgeefbedrijf onder de naam Standaard Uitgeverij.

Nieuw hoofdstuk
Beide bedrijven willen samen een nieuw en spannend hoofdstuk schrijven in de Vlaamse uitgeverijgeschiedenis.
Standaard Uitgeverij dat opgericht werd in 1918 is al decennialang het huis van de Vlaamse iconen Suske en Wiske, De Kiekeboes, F.C. De Kampioenen en Urbanus en Nero. Grote reeksen die zorgen voor generaties lang familieplezier. Recent kwamen daar de strips van de succesvolle tv-formats Buurtpolitie en Nachtwacht bij. Het eerste album van Suske en Wiske, getiteld Suske en Wiske op het eiland Amoras verscheen bij Standaard Uitgeverij in 1945 en luidde als het ware het naoorlogse nieuwe tijdperk in waarin de stripkunst tot grote bloei kwam.

Goed gezelschap
Ballon Media biedt sinds zijn ontstaan in 2008 onderdak aan jeugdheld Jommeke die in 2020 65 kaarsjes mag uitblazen en waarvan binnenkort het 300e album verschijnt. Ballon Media is ook al meer dan 10 jaar de bevoorrechte partner van de gerenommeerde uitgeverijen: Dupuis, Dargaud, Le Lombard, Casterman en Glénat. De Vlaamse vriendjes uit het Zonnedorp van Jef Nys bevinden zich zodoende in het goede gezelschap van Lucky Luke, Kuifje, Blake en Mortimer, Guust Flater, Robbedoes, Largo Winch, Thorgal, XIII, De smurfen en vele anderen. Niet alleen strips maar ook de kwalitatieve graphic novels zijn een visitekaartje van Ballon Media. Het imprint Blloan biedt een forum aan nieuw talent.

Niet alleen strips
Naast strips zijn Standaard Uitgeverij en Ballon Media beiden ook zeer actief als uitgevers van boeken. Standaard Uitgeverij waaronder ook Manteau, Davidsfonds en Oogappel ressorteren, is een brede publieksuitgeverij die zowel spraakmakende non-fictie titels uitgeeft, als thrillers, kinder- en jeugdliteratuur en uitgaven op het vlak van koken en vrije tijd. Publiekslievelingen als Pieter Aspe, Jeroen Meus en Dirk Bracke vinden hier onderdak.
Ballon Media ontwikkelt met veel succes kleurrijke activiteitenboekjes voor jongens en meisjes tussen nul en negen jaar. Jaarlijks worden ongeveer 2.500.000 boeken verkocht in 104 landen en 68 talen. Ballon Media is actief in héél Europa en ver daarbuiten. De uitgaven van Ballon Media prikkelen jonge kinderen om te lezen en op ontdekking te gaan.

Verdelers
Beide uitgeverijen hebben naast hun eigen creaties ook nog een belangrijke activiteit als exclusief verdeler van uitgaven van derden. Zo verdeelt Standaard Uitgeverij in de Vlaamse markt met veel succes de boeken van de gerenommeerde Nederlandse uitgeverijen De Bezige Bij en A.W. Bruna. Met Bart van Loo zit u aan de rijkelijke dis van de Bourgondiërs, met John Grisham smult u van spannende legal thrillers en Carlos Ruiz Zafón voert u mee in de krochten van de barrio gotico van Barcelona. Kortom topauteurs die de lezers meenemen naar de 4 windstreken.

Het nieuwe fusiebedrijf zal de thuishaven worden van zowel alle grote Vlaamse familie strips en Nederlandse vertalingen van de grote Waalse en Franse stripreeksen, alsook van een kwalitatief aanbod van heerlijke boeken voor jong en oud.

(c) Beeld: Standaard Uitgeverij