Cleopatra is één van de mooiste vrouwen uit de geschiedenis. In Bloedkoninginnen laat ze zichzelf van meerdere kanten zien. Ze is slim, op haar hoede en buitengewoon verstandig. De Farao moet zich staande houden in een wereld vol gewelddadige mannen die uit zijn op haar geld en macht.
Door Jolijn Hooiveld
In dit deel volgen we de Farao ten tijde van de moord op Julius Caesar. Er ontstaat niet geheel onverwacht een grote chaos in Rome en Cleopatra is gedwongen terug te keren naar Egypte. Daar wacht haar de volgende verrassing: de oogsten blijven maar mislukken en haar volk heeft honger. Toch weet ze zich in alle hectiek staande te houden.
De vorstin staat voor zichzelf in en is niet echt bepaald onder de indruk van het advies van de hoge piefen om haar heen. De problemen blijven zich maar opstapelen, als blijkt dat de Syriërs het ook nog eens op haar grondgebied voorzien hebben. En als kers op de taart ligt ze in de clinch met haar zus, Arsinoë.
Schoonheid
Van personages zoals Cleopatra gaat mijn vrouwenhart onrustiger kloppen. Haar overdreven schoonheid doet namelijk niks af aan haar sterke persoonlijkheid. De bloedkoningin wordt prachtig afgebeeld met dikke lippen, zwart haar en veel make-up. Ze bijt soms letterlijk van zich af door een stel panters af te sturen op Cicero die nogal handtastelijk is. De vorstin geeft hem daarna nog een sneer door hem “rattenkop” te noemen. Stoer genoeg dus. Marcus Antonius zit ook achter haar aan, maar daar lijkt de heerser van Egypte dan weer geen problemen mee te hebben.
Ook in haar manier van besturen is ze sterk. De scenaristen zeggen zo dicht mogelijk bij de feiten te blijven en weten een mooi verhaal te vertellen. Het is een sterke romantisering van de werkelijke gebeurtenissen. Wel vind ik het dubbel dat Cleopatra een soort Hollywood ster lijkt te worden. In een stripboek mag je soms een beetje overdrijven, want anders hadden Thierry en Maria net zo goed een non-fictie geschiedenisboek kunnen schrijven. Haar overdreven mooie uiterlijk en alle liefdesaffaires neem ik dus maar voor lief en maken het stiekem net wat interessanter.
Meester van het licht
Rembrandt wordt ook wel ‘meester van het licht’ genoemd. Maar ook dit boek zie je bijzonder lichtgebruik terug op plekken waar je het niet verwacht, als een soort spotlight. Het leidt je ogen door de taferelen heen en het geeft een bijzondere diepte in de ruimte.
Samenvattend vind ik het een sterke strip. Met een lichtroze bril op aanschouw je de geschiedenis. Maar laten we eerlijk zijn, wie houdt er nou niet van een klein beetje romantiek?
Cleopatra 3: Koningin des Doods
Scenaristen: Thierry & Marie Gloris
Tekeningen: Joël Mouclier
Uitgever: Daedalus
56 pagina’s / hardcover / €22,50