Home Nieuws De kosmonaut is Russisch vernuft in vrolijke verpakking

De kosmonaut is Russisch vernuft in vrolijke verpakking

Vladimir Vasiljevitsj is een toegewijde wetenschapper. Hij werkt in een laboratorium en doet trouw zijn werk. Op een dag hoort Vladimir dat hij promoveert en de ruimte in mag. Daar ontdekt hij meer dan hij ooit voor mogelijk had gehouden…

Door Bastiaan van Esch

Maar wie is Vladimir en wat vindt hij prettig? Er zijn mensenmensen en je hebt wetenschappers zoals Vladimir. De onderzoeker is intelligent, leergierig en werkt graag solistisch. Bovendien kan de kosmonaut in spé goed alleen zijn. Dit blijkt voor zijn bazen de ideale mix om juist Vladimir op een langdurige ruimtemissie te sturen.

Olova 6
Tijdens de rondleiding is Vladimir onder de indruk van wat hij hoort en ziet. De kosmonaut in opleiding volgt eerst een gedegen en strak trainingsprogramma. De kosmonaut blijkt tijdens zijn trainingen een schot in de roos te zijn. De Olova’s 1 tot en met 5 waren om wisselende redenen niet even succesvol, maar hebben wel een legendarische status bereikt. Vladimir zal de Olova 6 bemannen en in een baan om de aarde zijn werk gaan doen.

Monaco
Na de succesvolle lancering voelt kosmonaut Vladimir zich als een vis in het water. De communicatie met de aarde verloopt na wat opstartproblemen vrij soepel. Hij ontdekt veel en komt erachter dat het niet handig is om te jojoën in een ruimteschip. Om de zoveel tijd wordt hij bevoorraad en kan zo zijn werk blijven doen. De kosmonaut die hem bezoekt is juffrouw Monaco. En dat is de link met het hartje op de cover van het boek. Zij brengt zijn hele hebben en houden in vervoering. Alleen zijn is ineens niet zo leuk meer. 

Boerin
Als hij na verloop van tijd in de problemen komt, een noodlanding moet maken en nog net niet ter aarde stort, belandt hij op de boerderij van een boerin. Waar de kosmonaut terecht is gekomen is een raadsel. Dat het een uitgestrekt gebied betreft, zonder enige vorm van communicatie op iets dergelijks, blijkt voor Vladimir een grote uitdaging te zijn. Hij zal zichzelf opnieuw moeten uitvinden en een manier moeten vinden om terug te keren in de bewoonde wereld. Maar het belangrijkste van alles: hij wil mevrouw Monaco weer in zijn armen kunnen sluiten. Er ligt echter een nieuwe wereld vol verrassingen, uitdagingen en ontdekkingen op hem te wachten. Jan Vriends
De Stripmaker des Vaderlands heeft met ‘De kosmonaut‘ een vrolijke en onschuldige strip weten te maken. Het is ook nog eens behoorlijk onderhoudend en komisch. Ik heb het verhaal steeds met een glimlach zitten lezen.

De tekenstijl van Vriends is zeer herkenbaar (Brugpieper Roos Vink) en oogt vrij kinderlijk. Van veel aandacht voor details is geen sprake, maar de tekenstijl zorgt ervoor dat het een heel toegankelijk verhaal geworden is. En dat ondanks de soms pittige begrippen en gebruikte terminologie. Het boek is namelijk zeer geschikt voor een heel breed publiek en vooral voor de jonge lezers.

Ruimteproject
Op de school van mijn kinderen werken ze deze weken aan een ruimteproject. Mijn dochter van 10 vroeg meteen of ze het boek mee mocht naar school. Uiteraard, laat het boek ruimschoots gelezen worden!

De kosmonaut
Scenario en tekeningen: Jan Vriends
Grafische verzorging: Cyril Koopmeiners
Uitgeverij: Scratch!
146 pagina’s / hardcover / €24,95